woensdag, 5. oktober 2011 - 9:23

Zware drinkers krijgen vanaf 1 december alcoholslot

Den Haag

Vanaf 1 december 2011 krijgen automobilisten die betrapt worden met 1,3 promillage of meer alcohol in hun bloed verplicht een alcoholslot in hun auto.
Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) heeft dat woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten, zo melden verschillende media.

Automobilisten met een alcoholslot moeten dan voor en tijdens de rit in het slot blazen. Pas als uit de ademtest blijkt dat de bestuurder een promillage lager dan 0,2 promille heeft, kan de auto worden gestart.

De maatregel komt boven op de straf van de rechter. De bestuurders moeten het slot zelf betalen. De kosten, inclusief een onderwijspakket, zijn zeker 3000 euro. Weigeraars verliezen hun rijbewijs voor minstens vijf jaar.
Ook krijgen bestuurder begeleiding om alcohol en verkeer te leren scheiden.

Schulz wil met het alcoholslotprogramma het aantal (dodelijke) verkeersongelukken waarbij alcohol in het spel is, terugdringen. Volgens schattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kunnen met het slot en begeleiding van de overtreders, jaarlijks 5 tot 6 verkeersdoden minder vallen. De verwachting is dat er 50 tot 60 minder gewonden zullen vallen.

Het vorige kabinet had in 2009 al besloten om voor zware overtreders een alcoholslotprogramma in te voeren. Schultz geeft nu uitvoering aan dit plan.
Provincie:
Tag(s):