woensdag, 31. augustus 2011 - 12:08

Zware hijsklus voor ProRail in Amsterdam

Amsterdam

Woensdagochtend is een betonnen spoordek van de omvang over het water in plaats van het spoor aangevoerd. Het nieuwe spoordek is voor de in aanbouw zijnde fiets- en voetgangerstunnel onder station Amsterdam Centraal.

Met een kraan en een oplegger is het spoordek van 120 ton vanuit de Westerdokkade naar het ProRail-terrein aan de Ruyterkade gehesen. Op 2 september wordt het vervolgens op de trein gehesen en naar het station vervoerd. In het weekend van 3 en 4 september wordt het spoordek geplaatst.
Het spoordek is het laatste dek dat nodig is om het spoor te ondersteunen. Daarna is de weg vrij om de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel uit te graven.

De fiets- en voetgangerstunnel zorgt straks voor een snelle v erbinding tussen de binnenstad, het IJ en indirect Amsterdam Noord. De tunnel ligt in het verlengde van de Martelaarsgracht en komt naast de trap aan de westkant van het station uit. De tunnel wordt 3 meter hoog, 110 meter lang en 10 meter breed. In het najaar van 2012 gaat de tunnel in gebruik.
Provincie:
Tag(s):