dinsdag, 24. mei 2011 - 18:55

Zwemverbod stranden Almere om giftige blauwalg uitgebreid

Almere

Het zwemverbod dat de provincie Flevoland heeft ingesteld voor het Almeerderstrand is verlengd en verder uitgebreid. 'Het zwemverbod geldt nu ook voor het Zilverstrand, ten oosten van de Hollandsebrug', meldt de porivincie Flevoland dinsdag.

Het Catamaranstrand, dat aan de andere kant van het eerder afgesloten Almeerderstrand ligt is al eerder door de beheerder afgesloten.

Giftige vorm Blauwalg
Dit is gedaan omdat onderzoek van Rijkswaterstaat heeft uitgewezen dat in het water een giftige vorm van Blauwalg voorkomt. 'We weten op dit moment niet wat de oorzaak en de omvang is. De komende dagen vindt daarom uitgebreid onderzoek plaats. Op basis van dit onderzoek worden er indien nodig nadere maatregelen getroffen', aldus Rijkswaterstaat.

Schadelijk voor mens en dier
Deze algensoort is schadelijk voor mensen en dieren. Hoe schadelijk is afhankelijk van de hoeveelheid die men binnenkrijgt in relatie tot het lichaamsgewicht. Kinderen zullen er daarom veel gevoeliger voor zijn dan volwassenen.

Drie honden overleden
De provincie Flevoland gaf al, in overleg met de water- en strandbeheerder, met ingang van vrijdag 20 mei een verbod af voor zwemmen bij het Almeerderstrand. Het gaat om de stranden ten noordwesten van de Hollandseburg. Deze maatregel is getroffen nadat de gemeente donderdagmiddag op de hoogte werd gebracht dat er drie honden na een zwempartij waren overleden.
Provincie:
Tag(s):