dinsdag, 9. oktober 2012 - 16:49

12 jaar voor doodslag Van der Valkhotel

De rechtbank Haarlem heeft op 9 oktober 2012 een 28-jarige man vrijgesproken van moord, maar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor doodslag.

De rechtbank stelt in het vonnis vast dat het 25-jarige vrouwelijke slachtoffer is overleden ten gevolge van een kogel die haar rug ter hoogte van het rechter schouderblad is binnengedrongen. Mede aan de hand van de camerabeelden vanuit de centrale hal van het hotel die op de zitting zijn getoond, constateert de rechtbank dat verdachte dit dodelijke schot heeft afgevuurd. Verdachte was de enige met een vuurwapen en heeft in totaal 11 keren gevuurd om te proberen een einde aan een vechtpartij in de hal te maken, die in feite al voorbij was.

Geen voorbedachte raad
De rechtbank neemt niet aan dat verdachte met voorbedachte raad (moord) dan wel doelbewust op 20 februari 2011 de jonge vrouw heeft willen doden. Maar door vanaf de draaideur enigszins naar boven in de richting van de centrale hal te schieten, waar het slachtoffer en andere mensen (deels) zichtbaar voor verdachte aanwezig waren, heeft verdachte bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat één van de aanwezigen dodelijk zou worden getroffen.

De rechtbank heeft verdachte verder veroordeeld voor een bedreiging met mishandeling van zijn vriendin op 19 februari 2011, waarbij hij ook weer een vuurwapen heeft gebruikt. Ten slotte is verdachte vanwege onvoldoende bewijs vrijgesproken van een overval op een woning in Rotterdam.
Provincie:
Tag(s):