donderdag, 4. oktober 2012 - 19:58

15 jaar cel voor poging moord met bijl

Amsterdam

De advocaat-generaal (OM) heeft donderdag in hoger beroep 15 jaar gevangenisstraf geëist tegen een man die zou hebben geprobeerd zijn ex-vrouw om het leven te brengen in Zandvoort op 18 oktober 2010.

De vrouw werd op die dag door haar ex-man aangevallen met een bijl en meerdere malen op het hoofd geslagen. Ze overleefde de aanval ternauwernood. Een vriendin die bij haar liep werd ook geraakt door de bijl.

Het OM is van mening dat sprake is van handelen met voorbedachte raad en dat dus sprake is van poging tot moord. In de visie van het OM reed verdachte op de betreffende oktoberdag met de bijl in zijn auto vanuit Limburg naar Zandvoort en wachtte zijn ex-vrouw op. Ze wisselden enkele woorden, vervolgens liep hij terug naar de auto, haalde de bijl er uit en viel haar aan. Het OM vindt niet dat dit duidt op een opwelling. Na het incident belde verdachte met zijn advocaat en zijn broer, wiste vervolgens de oproepen uit zijn telefoon en belde daarna pas met 112. Ook dit duidt niet op een opwelling of een hevige gemoedstoestand. Ook getuigen hebben verklaard dat verdachte kalm en rustig was.

Het OM vindt dat een langdurige gevangenisstraf recht doet aan de ernst van het feit. "Het gepleegde feit komt dicht in de buurt van een voltooide moord. Zijn ex heeft vele operaties moeten ondergaan en zal in de toekomst dagelijks worden geconfronteerd worden met de gevolgen van de aanval.
Het is een medisch wonder dat de vrouw nog leeft. Verdachte heeft niet een maar meerdere malen geslagen met de bijl en heeft daarbij ook de vriendin van zijn ex-vrouw geraakt. Daarbij vond het incident op klaarlichte dag, om 08.30 uur, plaats op de openbare weg waardoor meerdere mensen getuige waren van het gebeuren. Verdachte neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn handelen, toont geen inzicht in zijn eigen rol en er kan daarom geen behandeltraject worden opgestart. Om die reden blijft de angst aanwezig over wat er gaat gebeuren als verdachte vrijkomt. Een lange gevangenisstraf, en daarmee ook zo lang mogelijk rust voor de slachtoffers, is op zijn plaats", aldus het OM.

De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot 15 jaar celstraf voor poging tot moord conform de eis van de officier van justitie. Verdachte stelde hoger beroep in tegen dit vonnis.
Provincie:
Tag(s):