maandag, 2. april 2012 - 13:59 Update: 08-07-2014 0:31

15 miljoen euro voor nieuwe generatie computersystemen

Dwingeloo

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (ELI) stelt 15 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar de volgende generatie snelle en energiezuinige computersystemen. Dit heeft het ministerie maandag laten weten.

Supersnel dataverkeer
Het onderzoek door het astronomisch instituut ASTRON en IT-dienstverlener IBM moet nieuwe mogelijkheden opleveren voor supersnel dataverkeer, opslag en bewerking van zeer grote hoeveelheden data. Het zogeheten DOME-project (naar de beschermkoepel van telescopen en een Zwitserse berg) kost in totaal 32,9 miljoen euro.

<>bWereldtop
'Met dit project halen we baanbrekend internationaal onderzoek naar Nederland,' aldus minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. 'Dat past in onze ambitie om door samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderzoekers ook op het gebied van high tech tot de wereldtop te blijven horen.'

Bouw radiotelescoop
Het onderzoeksproject zal plaatsvinden bij ASTRON in Dwingeloo. Het instituut werkt al langer samen met IBM bij de bestudering van het heelal met behulp van radiogolven en ICT.

Ze nemen ook samen deel aan een wereldwijd initiatief voor de bouw van een nieuwe, zeer grote radiotelescoop, de Square Kilometre Array (SKA). De immense hoeveelheid informatie die door deze telescoop verzameld zal worden, vraagt om nieuwe technologieën op het gebied van dataverwerking.
Categorie:
Tag(s):