maandag, 26. maart 2012 - 18:46 Update: 08-07-2014 0:31

17-jarige jongen verdacht van hacken KPN

Den Haag

Het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche heeft in Barendrecht een 17-jarige jongen aangehouden die wordt verdacht van het hacken van KPN op 16 januari 2012.

De jongen kon vorige week dinsdag thuis worden aangehouden toen hij aan het begin van de middag online was op internet.

Door de rechercheurs van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is beslag gelegd op een versleutelde computer, twee laptops en gegevensdragers, zoals externe harde schijven, usb-sticks en dvd's .

Het computersysteem van KPN is vermoedelijk gehackt doordat er een beveiligingslek was. De hacker verkreeg op enkele honderden servers de hoogste toegangsrechten. Deze servers werden gebruikt voor internetdiensten en opslag van (klant)informatie.

Hacking tools
Het computersysteem raakte beschadigd, omdat er kwaadaardigesoftware op was geplaatst. De normale beveiliging van KPN werd daarmee omzeild. Om de dreiging weg te nemen moest een groot aantal KPN-systemen worden geschoond en opnieuw geïnstalleerd. Volgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) was de nationale veiligheid niet in gevaar.

Uit voorzorg heeft KPN op vrijdag 10 februari het emailverkeer voor ongeveer 2 miljoen klanten tijdelijk afgesloten. Dat gebeurde nadat een hacker klantgegevens van KPN publiceerde. Echter, deze gegevens bleken niet afkomstig van KPN, maar van een website waar klanten hun emailadres van KPN hadden achtergelaten.

Aliassen
De aangehouden jongen, die op internet gebruik maakte van de aliassen "xS", "Yoshioka" en "Yui", zou in een chatkanaal tegen studenten van de Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) hebben opgeschept over de inbraak bij KPN. De cybercrime rechercheurs van de Nationale Recherche volgden wekenlang zijn sporen op internet.

Vermoedelijk is de jongen ook binnengedrongen in de computers van de Tokohu Universiteit in Japan, de universiteit van Trondheim in Noorwegen en de KAIST in Korea. Bovendien beheert de 17-jarige vermoedelijk een website waarop de gegevens van gestolen creditcards worden verhandeld.

In het onderzoek wordt door het Team High Tech Crime nauw samengewerkt met buitenlandse opsporingsdiensten, waaronder het Cyber Terror Response Center van de Koreaanse nationale politie en de Australian Federal Police. In Australië is vorige week een 16-jarige hacker aangehouden, die in contact stond met de Nederlandse verdachte.

Kinderbescherming
De jongen uit Barendrecht is vrijdag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor twee weken in bewaring gesteld. Hij wordt bijgestaan door een advocaat en heeft inmiddels bezoek gehad van de Raad voor de Kinderbescherming. Zijn aanhouding is stil gehouden vanwege de belangen van het opsporingsonderzoek, dat nog in volle gang is.
Categorie:
Tag(s):