maandag, 30. januari 2012 - 21:24

220 lammeren geboren in Landschapskudde

Achterhoek

Tussen 11 en 30 januari werden in de schaapskudde van Roelof Kuipers ruim 220 gezonde lammetjes geboren.

In deze periode werd één misvormd lammetje geboren, dat niet levensvatbaar was. De schaapsherder heeft in overleg met zijn dierenarts direct melding gedaan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die het lam voor onderzoek heeft meegenomen.

Onderzoek Schmallenbergvirus
Vandaag is bekend geworden, dat middels de laboratoriumtest het Schmallenbergvirus is aangetoond bij het betreffende dode lam.
Het Schmallenbergvirus wordt waarschijnlijk verspreid door knutten (een soort muggen).

Deze knutten zijn in de winter niet actief. Het Schmallenbergvirus wordt dus tijdens de winter (waarschijnlijk) niet verspreid. Dieren die misvormde lammeren baren zijn waarschijnlijk al tijdens de dracht besmet met het Schmallenbergvirus.

Verloop lammerperiode positief
De schaapsherder prijst zichzelf gelukkig, dat tot nu toe alleen bij dit ene lam het virus is geconstateerd. “Ik ben erg blij met 220 gezonde lammeren”, aldus Roelof Kuipers, “het gaat heel goed in de kudde. De lammerperiode verloopt naar wens. Het beeld in de kudde wordt bepaald door vrolijk rondhuppelend jong grut en vrijwel probleemloze bevallingen bij de ooien”. Hij verwacht dat er nog 70 — 80 ooien gaan bevallen in de aankomde weken en ziet dat met vertrouwen tegemoet.
Provincie:
Tag(s):