woensdag, 12. december 2012 - 13:57

3 jaar gevangenisstraf geëist voor fraude met kinderopvangtoeslagen

Den Haag

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Den Haag een gevangenisstraf van drie jaar geëist tegen een 44-jarige man die op grote schaal de Belastingdienst heeft opgelicht. "Het beeld werd gecreëerd dat er gebruik werd gemaakt van kinderopvang in de zin van de wet, maar dat was niet het geval" aldus de officier van justitie.

De verdachte vroeg de toeslagen van februari 2006 tot en met januari 2009 aan als eigenaar van een gastouderbureau in Den Haag. De man heeft onder andere kinderopvangtoeslag aangevraagd voor personen die geen werk hadden en werden mensen als gastouder vermeld die helemaal geen opvang verzorgden. In een groot aantal gevallen vond er geen of minder gastouderopvang plaats dan waarvoor wel toeslag was aangevraagd. "Hij verzorgde de aanvragen en ging daarbij niet uit van de behoefte van de vraagouders, maar hij vulde de hoeveelheid uren in die hem het beste uitkwam. Daarmee beschaamde hij het vertrouwen dat in hem werd gesteld" volgens de officier van justitie.

De Belastingdienst heeft naar aanleiding van deze formulieren een bedrag van 2,2 miljoen euro uitgekeerd. Bijna 1 miljoen euro van dit bedrag is terechtgekomen bij de verdachte of aan hem gelieerde vennootschappen. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 3 jaar voor oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Ook heeft het OM aangekondigd het wederrechtelijk verkregen voordeel terug te vorderen bij verdachte.

De overheid treedt op tegen fraude met kinderopvangtoeslagen, omdat het gaat om misbruik van gemeenschapsgeld. De kinderopvangtoeslag is bedoeld voor werkende mensen om op een betaalbare manier opvang voor hun kinderen te regelen, niet voor fraudeurs.
Provincie:
Tag(s):