vrijdag, 23. maart 2012 - 18:26

30 maanden celstraf voor fraude met PGB's

Lelystad

De directrice van een Lelystadse zorginstelling die jarenlang fraudeerde met de persoonsgebonden budgetten (PGB’s) van haar cliënten is door de meervoudige strafkamer van de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden met aftrek van voorarrest.

Aan haar was valsheid in geschrift, oplichting en witwassen ten laste gelegd. Haar echtgenoot, die gelijktijdig terecht stond, is veroordeeld voor witwassen en kreeg een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden opgelegd.

De rechtbank oordeelde dat de vrouw aanvraagformulieren zorg op naam van een aantal van haar cliënten niet juist heeft ingevuld. Zij heeft de problematiek van haar cliënten en hun behoefte aan zorg aangedikt. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) gaf hierdoor hogere zorgindicaties af dan nodig was. Op basis van die te hoge indicaties kende het zorgkantoor vervolgens – ook te hoge – PGB’s toe.

Het zorgkantoor stortte het PGB-geld op rekeningen waartoe de vrouw toegang had. Hierdoor kon zij over het PGB-geld van haar cliënten beschikken. Zij gebruikte dit geld niet alleen voor het verlenen van de zorg, maar ook voor andere zaken als huisvesting van cliënten. Zo gebruikte zij een deel van het geld voor de financiering van door haar gekochte huizen.
Provincie:
Tag(s):