donderdag, 12. april 2012 - 10:13

300 Mensen per week getroffen door hartstilstand, 90% sterft

Den Haag

De Hartstichting heeft een net uitgebrachte Reanimatie App overhandigd aan minister Schippers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De minister nam de app én ‘het beleidskader reanimatie oproepnetwerken’ in ontvangst.

Dit gebeurde nadat zij een reanimatie- en AED-training volgde, aangeboden door de Hartstichting en het programma ‘Hart voor Limburg’ (een initiatief van de Provincie Limburg). De app wordt gelanceerd vlak voor de start van de jaarlijkse collecteweek van de Hartstichting van 15 t/m 21 april.

De Reanimatie App helpt om de kennis van het reanimeren op te frissen en biedt ook audio-ondersteuning bij het verlenen van hulp tijdens een hartstilstand. De Reanimatie App is gratis en is bedoeld voor mensen die een dergelijke cursus gevolgd hebben. De Reanimatie App is te verkrijgen voor iPhones en smartphones die draaien op Android. De app is o.a. te verkrijgen via www.hartstichting.nl/apps.

Overlevingskans
Een hartstilstand treft 300 mensen per week, buiten het ziekenhuis. Ongeveer 90% sterft aan de gevolgen daarvan. Dat aantal kan omlaag. Als binnen 6 minuten na een hartstilstand wordt begonnen met borstcompressies en mond —op- mond beademing en een AED wordt gebruikt om het hartritme te herstellen, is de overlevingskans meer dan 50%. De Hartstichting is blij dat de minister te kennen heeft gegeven reanimatie belangrijk te vinden. “Bij een plotselinge hartstilstand is er geen tijd te verliezen. En als je dan niet weet wat je moet doen, kan dat voor het slachtoffer fataal zijn. Vandaar mijn oproep om de mogelijkheden om reanimeren te leren goed te benutten.”

De Hartstichting hoopt dat de minister haar mening en ervaringen deelt met anderen en ze daarmee motiveert om zelf ook een reanimatietraining te volgen. Dat kost slechts een paar uur en kan mensenlevens redden.
Provincie:
Tag(s):