woensdag, 30. mei 2012 - 9:48

3FM Serious Request vraagt aandacht voor babysterfte.

Hilversum

3FM Serious Request 2012 vraagt dit jaar aandacht voor de allerkleinsten: Miljoenen baby’s die hulp nodig hebben om te kunnen blijven leven. Een stille ramp die wereldwijd elk jaar 5,5 miljoen slachtoffertjes maakt en het gevolg is van gebrek aan medische zorg en begeleiding. Dit maakte Rode Kruis ambassadeur en 3FM DJ Eric Corton woensdag bekend in de uitzending van Giel.

Focus van 3FM Serious Request: babysterfte
De drie DJ’s in het Glazen Huis in Enschede gaan van 18 december t/m 24 december alles doen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de aanpak van deze stille ramp. Het Rode Kruis kan helpen door medische zorg te bieden en moeders te begeleiden tijdens hun zwangerschap, bevalling en de zorg voor hun pasgeboren kind.

Stille ramp die 3FM op de kaart wil zetten

Ruim 5,5 miljoen baby’s sterven elk jaar binnen een maand na de geboorte of voor en tijdens de bevalling. Babysterfte is een stille ramp die zich elke 6 seconden voltrekt. Oorzaak is het ontbreken van goede medische zorg en begeleiding.

Klinieken of ziekenhuizen zijn vaak voor zwangere vrouwen, jonge moeders en hun baby’s niet bereikbaar of niet toegerust op de verzorging van de allerkleinsten. Veel vrouwen weten niet goed hoe zij goed voor een pasgeboren kindje moeten zorgen. Met eenvoudige hulp en begeleiding kan deze stille ramp bestreden worden. Daarom vraagt 3FM Serious Request dit jaar aandacht voor deze kwetsbare allerkleinsten.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis kan helpen en wil met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers de moeders en baby’s bereiken die dat het hardst nodig hebben. Het Rode Kruis kan kinderlevens redden door hulp en begeleiding voor, tijdens en na de geboorte van een kind.

De organisatie kan zwangerschapscontroles initiëren en verloskundigen opleiden. Getrainde Rode Kruis vrijwilligers kunnen na een bevalling op huisbezoek gaan en gezondheidsproblemen bij een baby tijdig signaleren en zorg bieden. Het Rode Kruis zet zich in voor voorlichting, hygiënepakketten, vaccinaties en helpt bijvoorbeeld met vervoer naar een ziekenhuis.

3FM Serious Request

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie DJ's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

In 2004 haalde 3FM Serious Request € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Vanaf 2006 sloot Studio Brussel zich aan bij de actie. In 2008 deed het Zweedse P3/SVT dat en in 2009 ook het Zwitserse radiostation DRS 3 samen met Schweizer Fernsehen. Ook in Nairobi, Kenia staat sinds 2008 elk jaar een Glazen Huis. In 2011 stond het Glazen Huis in Leiden. De actie bracht € 8.621.004,- euro op voor ‘moeders in oorlogsgebieden’ en bereikte 11,8 miljoen Nederlanders. In 2012 staat het Glazen Huis in Enschede, in 2013 in Leeuwarden.
Provincie:
Tag(s):