zaterdag, 10. november 2012 - 17:24

50-Plusleider Jan Nagel wil regels voor politieke tv-debatten in verkiezingstijd

Hilversum

Scheidend voorzitter 50-PLUS Jan Nagel vindt dat er eerlijke regels moeten komen voor wie mag meedoen aan publieke debatten op de publieke televisie in verkiezingstijd. Dit meldt de Gooi een Eemlander zaterdag.

Geen plek voor nieuwe partijen bij debatten
Zaterdag presenteerde de partij tijdens het najaarscongres een onderzoek van Maurice de Hond waaruit blijkt dat de NOS bij de laatste verkiezingen totaal niet objectief was. Van de omroep kregen nieuwe partijen te horen dat voor hen geen plek was bij de tv-debatten.
Nagel in de Gooi en Eemlander:'De partij van Hero Brinkman en wij maakten bezwaar, maar alleen Brinkman mocht alsnog meedoen. Terwijl wij op dat moment al in de Eerste Kamer zaten en in alle peilingen op meerdere zetels stonden. Brinkman werd juist kansloos geacht. Keuze van de Haagse NOS-redactie, met Haagse oogkleppen op'.

Onderzoek Maurice de Hond
50-PLUS haalde Maurice de Hond erbij. Uit het onderzoek van de Hond blijkt dat kijkers en kiezers hard oordelen over dit handelen van de NOS. Nagel:''Twee derde van de kijkers en kiezers vindt dat de NOS met twee maten heeft gemeten door DPK en Hero Brinkman wel mee te laten doen en 50PLUS niet. Ook vindt men dat de NOS gelet op haar publieke taak een apart debat had moeten organiseren met alle nieuwe partijen.' Ook Nagel vindt dat de taak van een publieke omroep. Nagel zegt hierover: 'De NOS is wettelijk verplicht het publiek te informeren. Buiten verkiezingstijd heeft de omroep een prima reputatie, maar tijdens de verkiezingen komt RTL juist beter uit de bus.’

Verschillende debatten die elkaar aanvullen
Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws wijst erop dat er aan de verkiezingen totaal 21 partijen meededen en zegt hier verder over in de Volkskrant: ' 'Debatten met zoveel partijen houden, gaat nu eenmaal niet. Daarom hebben we gekozen voor de partijen die al in het parlement zaten. We vonden dat een helder criterium en het betekent natuurlijk dat 50PLUS volgende keer wel mee zou doen. We hebben na de verkiezingen wel geconcludeerd en ook al gezegd, dat we bij volgende verkiezingen na willen denken over hoe we anders met de debatten kunnen omgaan. Ik zou het goed vinden als meer omroepen daar dan naar kijken, zodat de verschillende debatten elkaar meer kunnen aanvullen.'

Journalistieke keus
Volgens Gelauff staat er nergens dat het een wettelijke taak van de publieke omroep is om alle partijen in een debat toe te laten. Het is een journalistieke keus van NOS Nieuws geweest om deze scheiding te maken en volgens hem moet het ook een journalistieke keus blijven.

De partij-oprichter Jan Nagel droeg het voorzitterschap zaterdag over aan oud-burgemeester van Bussum Willem Holthuizen. Nagel blijft wel senator voor 50-PLUS.
Provincie:
Tag(s):