donderdag, 3. mei 2012 - 18:54

581 Wapens door 1 persoon ingeleverd

Tilburg

In Brabant werden er 80 individuele wapens ingeleverd. Daarnaast was er een handelaar die in een klap 581 kwam brengen.

Vanaf 1 mei 2012 zijn alle steekwapens verboden. Met een landelijke inleveractie werd geprobeerd zoveel mogelijk verboden steekwapens van de straat te halen. De politie Midden en West Brabant plaatste in verschillende politiebureaus containers, waarin anoniem de verboden wapens gedeponeerd konden worden.

In de horeca, op straat en op scholen doen zich regelmatig incidenten voor met slag, steek- of stootwapens. Om het bezit van deze wapens terug te dringen zijn in het verleden bewustwordings-campagnes gevoerd en inleveracties georganiseerd. Ook zijn zwaardere straffen gezet op overtreding van de wapenwetgeving. Vanaf in mei 2012 geldt er een volledig verbod op productie, handel, bezit en dragen van stiletto’s, val- en vlindermessen in Nederland. Dit soort messen hebben duidelijk het karakter van een wapen.

In de week van 23 t/m 30 april was er een landelijke inleveractie. Iedereen kon anoniem de verboden messen inleveren. Op 3 mei volgde de inventarisatie door het regionale beslaghuis van de politie. Alle containers werden volgens protocol geopend en leeg gemaakt. De inhoud moest beoordeeld en geteld worden, om daarna opgeslagen te worden voor vernietiging. Er bleek een uitgebreid scala aan wapentuig te zijn ingeleverd. Het ging om zwaarden, valmessen, stiletto's, vlindermessen, werpsterren, kapmessen, ploertendoders, een Nunchaku-wapen en een honkbalknuppel. In totaal ging het om 80 individueel ingeleverde wapens in de politieregio Midden en West Brabant.

Een groothandelaar leverde in het politiebureau Tilburg-Oost zijn oude voorraad valmessen, diverse soorten zakmessen en venijnige messleutelhangers in. Hierbij ging het om 581 wapens die in één keer door één persoon werden ingeleverd.
Provincie:
Tag(s):