donderdag, 15. november 2012 - 15:00

8 jaar cel voor dodelijke schietpartij in Tilburg

Tilburg

Een 24-jarige Tilburger is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar voor het doodschieten van de belager van zijn vriendin en voor het aanwezig hebben van een wapen en munitie.
De schietpartij vond plaats in de ochtend van nieuwjaarsdag 2011 op het Pater van den Elsenplein in Tilburg.

Het slachtoffer had al geruime tijd de vriendin van de verdachte lastig gevallen en bedreigd. In de bewuste oudejaarsnacht had hij haar opnieuw, telefonisch bedreigd. Hij zag dat het slachtoffer zijn vriendin belaagde. Hij hield er - gelet op ervaringen met het slachtoffer uit het verleden – rekening mee dat het slachtoffer een vuurwapen bij zich kon hebben. Hij heeft vervolgens het slachtoffer neergeslagen. Op dat moment zag hij dat het slachtoffer inderdaad een vuurwapen in zijn hand had.
Het hof acht de verdachte, in tegenstelling tot de rechtbank en het Openbaar Ministerie, niet strafbaar voor het neerslaan van het slachtoffer, omdat hij zijn vriendin wilde beschermen (noodweer).

De verdachte heeft op enig moment het vuurwapen afgepakt en het slachtoffer - dat weerloos met ernstig hoofdletsel op de grond lag - in zijn buik geschoten. Als gevolg daarvan is het slachtoffer overleden.

De rechtbank veroordeelde de man in januari 2012 voor moord en zware mishandeling. Volgens het hof is er geen sprake van moord, omdat niet kan worden bewezen dat de man rustig heeft nagedacht voor hij schoot. Het hof veroordeelt de man daarom voor doodslag en het aanwezig hebben van een wapen en munitie.
Provincie:
Tag(s):