maandag, 14. mei 2012 - 16:32

Aandacht voor 'Grooming' in Opsporing Verzocht

Rotterdam

Dinsdagavond besteedt het televisieprogramma Opsporing Verzocht, om 21.25 uur op Nederland 1, uitgebreid aandacht aan het fenomeen Grooming. 'Dit naar aanleiding van een strafzaak in Rotterdam en een zaak uit Kennemerland', meldt de politie maandag.

In de reconstructie van de Rotterdamse zaak komen het meisje en haar moeder aan het woord. Ook geven ze tips hoe anderen dit kunnen voorkomen. Uit beide zaken blijkt dat vooral het beschaamde vertrouwen er bij de slachtoffers in hakt.

Wat is Grooming
Grooming is de Engelse term voor het gedrag van iemand die eerst een vertrouwensrelatie opbouwt om daar later seksueel van te profiteren. Het eerste contact met de slachtoffers wordt vaak gelegd via allerlei sociale media.

Vaak doen daders zich voor als leeftijdsgenoot, terwijl ze in werkelijkheid een stuk ouder zijn. Ze proberen hun potentiële slachtoffers zover te krijgen dat ze seksueel getinte foto’s van zichzelf opsturen. Het uiteindelijke doel is vaak een afspraak met het slachtoffer te maken. Door de eerder verstuurde compromitterende foto’s geven de slachtoffers daar aan toe. Een vervolgstap is seksueel misbruik of aanzet tot prostitutie.

Op woensdagmorgen om 11.15 uur op Nederland 2 wordt de herhaling van Opsporing Verzocht uitgezonden
Provincie:
Tag(s):