dinsdag, 30. oktober 2012 - 19:01

Aangifte tegen LADA-fractievoorzitter geseponeerd

Anna Paulowna

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangifte tegen LADA-fractievoorzitter Ravensteijn van de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon voorwaardelijk geseponeerd.

'Dat betekent dat op dit moment niet tot strafvervolging, het betalen van een boete, wordt overgegaan, tenzij hij binnen de proeftijd van 2 jaar een nieuw strafbaar feit pleegt', meldt het OM dinsdag.

De burgemeester van de gemeente Hollands Kroon had aangifte gedaan tegen Ravensteijn wegens schending van de geheimhoudingsplicht. Ravensteijn had in een ingezonden brief in een lokale krant en op de website van LADA geschreven over de voordracht van de burgemeester, wat informatie betrof uit de besloten raadsvergadering van 26 juni 2012.

Hij reageerde op een opmerking die de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland over deze voordracht had gemaakt tijdens de installatie van burgemeester Nawijn.

OM:goede intenties
Ravensteijn wilde naar de mening van het OM het algemeen belang dienen door duidelijkheid te verstrekken over dat onderwerp. Hoewel hij daarmee formeel zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden meent het OM dat hij er goede intenties mee had en het niet van zodanige ernst is dat strafvervolging geboden is.

Maar omdat het wel een absoluut verbod is, en dus formeel strafbaar, heeft het OM besloten tot een voorwaardelijk sepot. De officier van justitie heeft inmiddels een gesprek gevoerd met Ravensteijn.

Lada had eveneens aangifte gedaan wegens schenden van de geheimhoudingsplicht, tegen de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland.

Juridisch gezien is pas sprake van een schending van de geheimhoudingsplicht als er opzet op de schending is. Het OM meent dat hiervan geen sprake was. De opmerking van de Commissaris kan hooguit worden gekwalificeerd als een misslag, maar het was naar de mening van het OM niet opzettelijk. De zaak is hiermee voor het OM afgedaan.
Provincie:
Tag(s):