donderdag, 22. november 2012 - 9:50

'Aangifte voor burgers bij politie eenvoudiger'

Den Haag

Burgers kunnen vanaf 1 januari 2013 makkelijker aangifte doen bij de politie.

Iedereen die met de politie belt om aangifte te doen, wordt ‘op maat’ geholpen. Afhankelijk van het misdrijf kan via internet, telefonisch, aan huis of op het bureau aangifte worden gedaan.

Bovendien kunnen burgers door de komst van de nationale politie straks overal in Nederland aangifte doen. Voor de aangifte hoeven zij niet meer naar het politiebureau in de gemeente waar het strafbare feit heeft plaats gevonden.

De verbetering van het aangifteproces is één van de speerpunten van de nationale politie die op 1 januari van start gaat.

Eén uniforme en aangescherpte richtlijn
Volgens Opstelten geeft de nationale politie met voorrang uitvoering aan de verbetering van het aangifteproces. De basis van deze aanpak is de 24-uurs bereikbaarheid van de politie via de telefoon. Als burgers aangifte willen doen, bellen ze met de politie. Vervolgens wordt in overleg bepaald op welke wijze de aangifte het beste kan worden opgenomen: via internet, telefonisch, bij de aangever thuis of op het bureau. Om het aangifteproces te verbeteren worden de bestaande richtlijnen binnen de politie vervangen door één uniforme en aangescherpte richtlijn. Op wordt in de opleiding van politiemensen meer aandacht besteed aan aangiften.

Binnen twee weken antwoord
Ook de afhandeling van aangiften en de terugkoppeling aan burgers moet beter. Vanaf 1 januari 2013 start de politie met het persoonlijk informeren van alle aangevers van woninginbraken. Binnen twee weken krijgen zij dan bericht over de voortgang van de behandeling van hun aangifte. Vanaf 1 januari 2014 zullen alle aangevers van andere high impact crimes, zoals overvallen en straatroof, binnen maximaal 2 weken een eerste persoonlijke terugkoppeling ontvangen. Om de afhandeling van aangiften verder te verbeteren wordt het hele aangifteproces van de politie doorgelicht. Medio 2013 komt de minister samen met de politie met extra maatregelen.
Provincie:
Tag(s):