vrijdag, 20. april 2012 - 22:17

Aanhouding voor uitbuiting in de binnenvaart

Werkendam

De Directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft dinsdag een 40-jarige man uit Werkendam aangehouden op verdenking van uitbuiting in de Nederlandse binnenvaart.

De man heeft vermoedelijk via zijn uitzendbureau Filippijnse matrozen tegen een salaris onder het wettelijk minimumloon aan het werk gezet in de binnenvaart. Hij is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor veertien dagen in bewaring gesteld.

Het uitzendbureau in Werkendam liet de matrozen twee verschillende arbeidsovereenkomsten tekenen. Een met een maandloon van ongeveer 1285 euro en een ander met een veel lager basis maandsalaris: ongeveer 400 Amerikaanse dollar. De arbeidsovereenkomsten met het hoge loon werden gebruikt om tewerkstellingsvergunningen en verblijfsvergunningen in Nederland te krijgen.

De eigenaar van het uitzendbureau wordt verdacht van valsheid in geschrift, hulp bij illegaal verblijf in Nederland en uitbuiting. Dat laatste is een vorm van mensenhandel. De Filippijnse bemanningsleden maakten lange werkdagen van 10 of 11 uur. Ze werkten 6 à 7 dagen in de week en moesten 8 maanden onafgebroken aan boord van het binnenvaartschip blijven. Ook werden hun dienstboekjes en verblijfsdocumenten tijdens een verlofperiode door het uitzendbureau ingenomen.

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de Inspectie SZW hebben afgelopen oktober een grootschalige controle-actie gehouden tegen uitbuiting in de binnenvaart. Daar is deze zaak uit voortgekomen. Er zullen meer aanhoudingen volgen in dit onderzoek.
Provincie:
Tag(s):