vrijdag, 9. november 2012 - 7:46

Aanhoudingen in groot onderzoek naar schijnhuwelijken

Rotterdam

De Koninklijke Marechaussee heeft deze week 16 vrouwen en zeven mannen aangehouden, van wie wordt vermoedt dat zijn in Engeland een schijnhuwelijk zijn aangegaan. De verdachten zijn aangehouden in Rotterdam, Amsterdam, Almere, Delft, Dordrecht, Zoetermeer en Breda

De aanhoudingen zijn de afronding, onder de codenaam Dutch Conclusion, van een internationaal onderzoek. Het gaat daarbij om een joint investigation team van het Landelijk Parket, de Koninklijke Marechaussee, de Crown Prosecution Service en het UK Border Agency.

Het onderzoek is twee jaar geleden gestart en wordt bijgestaan door specialisten van Europol. De justitie- en politiediensten richtten zich op schijnhuwelijken tussen illegale Nigeriaanse mannen in het Verenigd Koninkrijk en bruiden met de Nederlandse nationaliteit. De Antilliaanse
schijnbruiden en -bruidegoms werden in Nederland geronseld en reisden per vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk om in het huwelijk te treden.

Na het huwelijk volgde vaak een aanvraag tot gezinshereniging van de tot dan toe illegale Nigerianen. Het gebeurde ook nogal eens dat een pasgetrouwd paar romantische foto's liet maken ter ondersteuning van zo'n aanvraag.

De deze week in Nederland aangehouden medeverdachten zijn na hun aanhouding door de marechaussee verhoord en vervolgens weer vrijheid gesteld. Zij moeten zich voor de rechtbank verantwoorden wegens mensensmokkel. De komende tijd zullen meer aanhoudingen volgen.
Provincie:
Tag(s):