donderdag, 19. april 2012 - 13:39

Aanhoudingen voor internationale drugshandel

Rotterdam

De nationale recherche heeft vijf mannen aangehouden die er van worden verdacht deel uit te maken van een internationaal opererende drugsorganisatie.

Zij zijn vermoedelijk verantwoordelijk voor de aanschaf en vervoer van en handel in grote partijen cocaïne in Zuid-Amerika en Afrika. De eindbestemming van de drugs was West-Europa. De criminele organisatie zou bovendien grote hoeveelheden geld hebben witgewassen.

De Nationale Recherche startte begin 2010 een onderzoek na de onderschepping van 1017 kilo cocaïne in een container met whisky in de haven van Rotterdam. Het onderzoek richtte zich later ook op de smokkel van 400 kilo cocaïne naar Hong Kong en een vangst van 1500 kilo cocaïne in Kaapverdië.

De verdachten reisden de afgelopen jaren wereldwijd, waaronder naar een groot aantal landen in Zuid-Amerika, waar zij ontmoetingen hadden met vermoedelijk criminele zakenpartners. Opvallend was dat veel van deze ontmoetingen werden gecombineerd met een bezoek aan voetbalwedstrijden, popconcerten en carnaval.

De hoofdverdachte, een 43-jarige man uit Suriname, en een 38-jarige medeverdachte werden op 3 april op verzoek van het Landelijk Parket aangehouden in Barcelona. Zij waren naar de Spaanse stad gereisd voor een bezoek aan de wedstrijd van hun favoriete voetbalclub Barcelona tegen AC Milan.

Twee andere verdachten van 32 en 37 jaar werden dezelfde dag op Schiphol aangehouden na aankomst met een vlucht uit Spanje. De vijfde verdachte, een man van 44 jaar, werd in een woning in Amsterdam aangehouden. Bij twintig doorzoekingen in woningen in Amsterdam, Almere en Barcolona, Spanje is beslag gelegd op administratie, computers en mobiele telefoons.

De drie in Nederland aangehouden verdachten zitten sinds hun aanhouding in voorlopige hechtenis. De twee die in Spanje zijn aangehouden zijn gisteren en vandaag overgebracht naar Nederland. Zij worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.
Provincie:
Tag(s):