dinsdag, 22. mei 2012 - 8:01

Aanhoudingen voor vermoedelijke fraude in supermarkten

Utrecht

De FIOD heeft gisteravond acht mannen uit Zwijndrecht, Rotterdam, De Bilt, Veere, Nijkerk (2) en Moerdijk (2) aangehouden op verdenking van belastingfraude in supermarkten in de periode na 2006.

De FIOD doorzocht tien woningen en zes supermarkten in Rotterdam, Utrecht, Amersfoort en in de omgeving van Nijkerk en Moerdijk (2). Er zijn uitdraaien gemaakt van de kassa's. Het totale nadeel voor de belastingdienst wordt geschat op zo'n 1.500.000 euro.

De aangehouden mannen met leeftijden tussen de 43 en 62 jaar zijn of waren bedrijfsleider in een supermarkt. Zij zijn in verzekering gesteld voor verhoor. Onder de verdachten zijn zes voormalig franchisenemers van Super de Boer. Twee van hen hebben de winkel niet meer.

De verdachten hebben vermoedelijk de belastingdienst opgelicht door het opmaken van een valse kasadministratie. Zij boekten bijvoorbeeld vlak na opening van de supermarkt bedragen retour, terwijl er geen spullen retour gebracht werden. Het bedrag dat zij retour boekten haalden zij vermoedelijk vervolgens uit de kassa. Zij droegen hier geen omzetbelasting, vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting over af.

Gezamenlijke aanpak
De belastingdienst ontdekte de vermoedelijke modus operandi tijdens een boekenonderzoek bij een franchisenemer van Super de Boer in 2008. Uit onderzoek door de belastingdienst kwam naar voren dat vermoedelijk meer franchisenemers van Super de Boer dezelfde modus operandi hanteerden.

De FIOD heeft bij de doorzoeking van de woningen en bedrijfspanden van de verdachten administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen.
Provincie:
Tag(s):