vrijdag, 7. december 2012 - 9:21

Aanrijdingen vooral in Zuid-Holland en Noord-Brabant

Den Haag/Rotterdam

De hoeveelheid files lijken vrijdagochtend mee te vallen. ‘Kort na 08.00 uur stond er 206 kilometer file op de snelwegen’, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) vrijdag. Ook op het onderliggende wegennet was er behoorlijk wat vertraging, maar het lijkt er op dat veel mensen hun reis hebben uitgesteld of zelfs thuis blijven.

Sneeuwval tot 13.00 uur
Tussen 04.00 uur en 05.00 uur vanochtend is het aan de westkust gaan sneeuwen. Om 7.00 uur sneeuwde het in een groot deel van Nederland. Meteo Consult geeft aan dat het tot 13.00 uur blijft sneeuwen onder de lijn Den Haag-Arnhem. Vanmiddag valt er winterse neerslag in Brabant en Limburg, in Zeeland is de temperatuur daarvoor te hoog.

Code oranje
Het KNMI had donderdagavond 'code oranje' afgegeven, waarbij gewaarschuwd wordt voor extreem weer. Daarbij kon een sneeuwdek van 5-10 cm ontstaat, lokaal is zelfs 10-15 cm mogelijk. In het westen van het land gaat de sneeuw ook samen met vrij veel wind. In het noordoosten wordt slechts lichte sneeuw verwacht.

In Zeeland zijn de rij-omstandigheden slecht. Ook in Zuid- en Noord-Holland, net als in het westelijk deel van Brabant heeft het verkeer veel last van de sneeuw. Daarnaast heeft ook het oosten van het land last van de winterse neerslag. Naast de gladheid speelt ook het beperkte zicht een rol.

Aanrijdingen
Het aantal ongevallen viel aanvankelijk mee, maar vanaf 7.00 uur gebeurde er een aantal aanrijdingen die aan de gladheid kunnen worden toegeschreven. Tussen middernacht en 9.00 uur vrijdagochtend gebeurden een dertigtal ongevallen op de snelwegen. Bij een groot aantal daarvan was er alleen materiele schade.

Vrachtwagenongeval A12
Op de A12 richting Den Haag is omstreeks 06.00 uur vanmorgen een ongeval gebeurd met een vrachtwagen. Oorzaak van het ongeval zou de gladheid zijn. Er waren twee van de drie rijstroken afgesloten tussen Zoetermeer en Nootdorp, de rijbaan kon kort voor zeven uur weer worden vrijgegeven.

Om 06:30 uur gebeurde een ongeval op de A20 richting Hoek van Holland. Tussen knooppunt Kleinpolderplein en Rotterdam-Centrum zijn twee rijstroken afgesloten.

Kort daarna was het op de A12 ter hoogte van Reeuwijk raak: vijf voertuigen raakten elkaar door de gladheid. Drie van de vier rijstroken zijn afgesloten. Een persoon raakte bij het ongeval de voorruit en raakte gewond. Om 8.45 uur waren de voertuigen van de weg, maar moest de weg nog sneeuwvrij gemaakt worden.

Op de A58 richting Tilburg schaarde tussen Ulvenhout en knooppunt Sint-Annabosch een vrachtwagencombinatie. Hij belandde in de middenberm. Momenteel wordt de truck geborgen. De verbindingsweg van de A58 naar de A27 richting Gorinchem is voorlopig dicht.

Op het knooppunt Ridderkerk staat een vrachtwagen vast. Door de gladheid kan die niet meer voor of achteruit. Ook op de A13 bij Rotterdam op het knooppunt Kleinpolderplein gebeurde een ongeval.
Provincie:
Tag(s):