maandag, 9. juli 2012 - 9:43 Update: 08-07-2014 0:49

Aantal mensen met betalingsachterstand neemt toe

Uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR) die maandag gepubliceerd zijn, blijkt dat het aantal mensen met een betalingsachterstand op een lening in het afgelopen halfjaar is gestegen. Dit melden verschillende media maandag.

Het BKR verwacht dat eind dit jaar 720.000 mensen een achterstand hebben bij bijvoorbeeld het betalen van hun hypotheekrente of bij het aflossen van een lening bij een bank. Dat is 8% van het aantal leners, tegen 6% in 2008.

Maar waarschijnlijk zijn de problemen nog veel groter, omdat in het overzicht van het BKR de betalingsachterstanden bij de belasting, woningcorporaties en zorgverzekeraars niet zijn opgenomen. Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR zegt in de krant: 'We zien slechts een klein deel van de betalingsproblemen. Spookschulden' zoals huurachterstanden of belastingschulden zijn voor BKR niet zichtbaar. Zij zijn een bedreiging voor de consument, want spookschulden stapelen zich al snel ongemerkt op.

Onderzoek van de overheid heeft uitgewezen dat de schuldenproblematiek al jaren toeneemt. In 2011 waren er ruim 2 miljoen huishoudens met betalingsachterstanden. Dat is 27,8 procent van het totaal.
Categorie:
Tag(s):