vrijdag, 24. februari 2012 - 8:58

Aantal schaatsongevallen loopt op naar 13000

Utrecht

De stichting Consument en Veiligheid noemt het aantal schaatsongevallen tijden de afgelopen vorstperiode 'dramatisch hoog'. Maar liefst 13.000 gewonden zijn er geregistreerd als gevolg van het schaatsen.

Van het aantal schaatsers die gewond raakten, moest 9% opgenomen worden in het ziekenhuis. De verwondingen waren vooral botbreuken en hoofdletsel.

In een vergelijkbare periode en als er niet geschaatst kan worden, ligt het aantal gewonden op 200. De stichting concludeert dat Nederlanders ronduit slecht kunnen schaatsen.

Kosten in de miljoenen
De gezamenlijke medische kosten en verzuimkosten in deze 12 daagse schaatsperiode worden geschat op 46 miljoen euro. Circa 26 miljoen aan verzuimkosten en 20 miljoen euro aan directe medische kosten.
Tijdens een winter zonder natuurijs bedragen de directe medische kosten gemiddeld 8 miljoen euro!

Goede voorbereiding
Vroegtijdige voorbereiding in het schaatsseizoen, zoals training bij een ijsclub en op de kunstijsbaan voordat je op natuurijs gaat schaatsen, helpt ongevallen voorkomen door ongeoefendheid en vermoeidheid.

Beschermingsmiddelen
Beschermingsmiddelen die er ook voor zijn gemaakt, zoals polsbeschermers en een valhelm, verminderen de kans aanzienlijk dat schaatsers ernstig letsel oploop door een val op natuurijs.
Provincie:
Tag(s):