dinsdag, 21. augustus 2012 - 10:12 Update: 08-07-2014 0:47

Aantal zelfdodingen afgelopen jaar weer gestegen

In 2011 hebben 1 647 inwoners van Nederland een einde aan hun leven gemaakt. Dat zijn er 47 meer dan een jaar eerder.

Zelfdoding komt vaker voor onder mannen, 40- tot 60-jarigen en inwoners van grotere steden. De meest gekozen pleegwijze is ophanging. Dit maakt het CBS woensdag bekend.

Bijna 10 op de 100 duizend brengen zichzelf om

Het zelfdodingscijfer ligt in 2011 op 9,9 per 100 duizend personen. Dit aandeel stijgt voor het vierde achtereenvolgende jaar en komt hiermee weer op het niveau van eind jaren negentig en het begin van deze eeuw. Alleen in 2007 was het aandeel zelfdodingen een stuk lager dan in andere jaren.

Zelfdoding en recessie

In enkele recente internationale studies is geconcludeerd dat zelfdoding kan samenhangen met economische recessie. In verschillende andere landen is net als in Nederland het aantal zelfdodingen sinds 2008, het begin van de financiële crisis, toegenomen. In hoeverre deze samenhang ook opgaat voor ons land is niet bekend.

Vooral op middelbare leeftijd

Gemiddeld plegen dagelijks meer dan vier mensen zelfmoord. Zeven van de tien overledenen door zelfdoding zijn man (1 136 mannen versus 511 vrouwen). Bij zowel mannen als vrouwen is bijna de helft tussen de 40 en 60 jaar.

Meer zelfdoding in grootste steden

Het aantal zelfdodingen is in de groep gemeenten met meer dan 250 duizend inwoner relatief het hoogst. In deze groep grote gemeenten ligt het zelfdodingscijfer ongeveer 30 procent hoger dan in de groep gemeenten met minder dan 100 duizend inwoners.

Ophanging meest gekozen pleegwijze

In nagenoeg elke leeftijdsgroep blijkt ophanging de meest gekozen pleegwijze van zelfdoding te zijn. Alleen bij jongeren tot 20 jaar is voor de trein springen de meest gekozen manier.

De helft van de mannen die zich van het leven berooft, doet dit door ophanging. Ook een overdosis medicijnen en voor de trein springen komt bij mannen relatief vaak voor. Vrouwen kiezen in een derde van de gevallen voor ophanging. Daarnaast neemt 30 procent van de vrouwen een overdosis medicijnen. Ook zichzelf verdrinken en het springen van hoogte komen relatief vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Categorie:
Tag(s):