vrijdag, 19. oktober 2012 - 22:14

Aanvraag Europees Erfgoedlabel voor Kloosterkwartier Sittard-Geleen

Sittard-Geleen

De Provincie Limburg heeft samen met de gemeente Sittard-Geleen het Kloosterkwartier in Sittard voorgedragen als gebied dat voor een Europees Erfgoedlabel in aanmerking komt. Dit heeft de gemeente gemeld.

Deze aanvraag is in samenwerking met de eigenaren van het complex, de heemkundevereniging en het bedrijfsleven tot stand gekomen.

Nieuw instrument
Het Europees Erfgoedlabel is een nieuw instrument om de Europese historische en symbolische waarde van erfgoed-sites (gebouwen en locaties) zichtbaar te maken. Sites die in aanmerking komen zijn niet alleen in eigen land, maar ook in een Europese context van belang en aantrekkelijk voor een breed Europees publiek.

Het label moet het wederzijdse begrip tussen Europese burgers vergroten en Europese burgers meer inzicht geven in het huidige Europa en het gemeenschappelijke culturele erfgoed.

Bijzondere waarde
Het Kloosterkwartier in Sittard onderscheidt zich van andere plekken in Limburg, doordat er zich veel religieuze gebouwen op een relatief kleine oppervlakte bevinden. De aandacht gaat daarbij met name uit naar de sterke Euregionale en Europese invloeden die in de vorige eeuw op deze plek al heel vanzelfsprekend waren.

Met het krijgen van een Europees Erfgoedlabel kan het gebied blijvend in stand worden gehouden. Door er projecten te organiseren voor de jeugd wil men hen meer interesseren voor cultuur en Europa. Het Europees Erfgoedlabel is daarnaast ook een trekpleister voor toeristen.
Provincie:
Tag(s):