donderdag, 30. augustus 2012 - 16:45

Acht jaar en TBS in hoger beroep voor neersteken agent

Driebergen

Het gerechtshof te Arnhem heeft vandaag uitspraak gedaan in de strafzaak tegen de man, die op 25 januari 2009 op het NS-station Driebergen-Zeist een politieman zeer ernstig verwondde.

De zaak is in eerste aanleg berecht door de rechtbank in Utrecht. Omdat de verdachte in dat stadium iedere medewerking aan rapportage weigerde kon de rechtbank niet anders dan hem als volledig toerekeningsvatbaar beschouwen en legde hem bij vonnis van 30 juli 2009 een gevangenisstraf voor de duur van 15 jaar op.

In hoger beroep is wel uitvoerig, door twee psychiaters en twee psychologen, over verdachte gerapporteerd. Twee deskundigen achten verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar, een deskundige concludeert tot volledige ontoerekeningsvatbaarheid en een deskundige geeft op dit punt geen advies. Alle deskundigen zijn het er over eens dat verdachte zeer ernstig gestoord is en dat hij een intensieve en langdurige behandeling nodig heeft, in de vorm van TBS met verpleging.

De advocaat-generaal heeft in hoger beroep wegens poging tot moord een gevangenisstraf voor de duur van acht jaar geëist, gecombineerd met het opleggen van TBS met verpleging. Het gerechtshof volgt deze eis. Het hof gaat uit van sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid bij verdachte.
Provincie:
Tag(s):