maandag, 9. juli 2012 - 14:51

Achttien jaar celstraf voor liquidatie Son

Son

De rechtbank 's-Hertogenbosch heeft maandag een 51-jarige man veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf voor moord op een man in Son. Dit heeft de rechtbank 's-Hertogenbosch maandag laten weten.

De verdachte bracht in oktober 2002 bij visvijver Ekkersweijer een man uit Breda om het leven. Het slachtoffer werd in een bestelbus gevonden met een aantal schotwonden in zijn lichaam en zijn hoofd.

Op grond van meerdere getuigenverklaringen en het DNA-profiel van de verdachte op een aangetroffen sigarettenpeuk is de rechtbank van oordeel dat de verdachte de fatale schoten heeft gelost.

De man liep in de vroege morgen van 8 oktober 2002 naar de bestelbus en begon vrijwel meteen nadat het portier was geopend te schieten op het slachtoffer.

Liquidatie
Op basis van forensisch onderzoek en verklaringen van getuigen komt het beeld naar voren van een liquidatie. De rechtbank vindt wettig en overtuigend bewezen dat de man met voorbedachte raad heeft geschoten en laat daarbij in het midden of hij, al dan niet tegen betaling, handelde in opdracht van een derde.

Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank er strafverzwarend rekening mee dat de verdachte van dichtbij meerdere kogels in het lichaam van het slachtoffer heeft geschoten.

De moord draagt het karakter van een koelbloedige liquidatie. Een dergelijke bruut delict, op een voor iedereen toegankelijke plaats, schokt de rechtsorde en veroorzaakt in de samenleving gevoelens van angst en onveiligheid.

Voor de nabestaanden van het slachtoffer betekent zijn dood een onomkeerbaar verlies. Dat de verdachte geen inzicht heeft willen geven in zijn motieven, maakt het onbegrip voor de moord en daarmee het verdriet voor de nabestaanden des te groter.

Verder weegt mee dat de verdachte in 2002 al een aanzienlijk strafblad had. De rechtbank oordeelt dat er geen aanwijzingen zijn voor verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man en rekent hem de moord dan ook volledig toe. De opgelegde straf van achttien jaar cel komt overeen met de eis van de officier van justitie.
Provincie:
Tag(s):