dinsdag, 17. januari 2012 - 13:19

Acteur Piet Römer (83) overleden

Amsterdam

De Nederlandse acteur Piet Römer is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij overleed in zijn slaap. Dat maakt de NTR dinsdag bekend.

Piet en zijn eeneiige tweelingbroer Paul Römer zijn in 1928 in Amsterdam geboren. Piet eerste baan was kolenboer, maar volgde tegelijk tijd de toneelschool die hij echter nooit heeft afgemaakt.

In 1952 krijgt hij zijn eerste toneelrol bij "De Witte Vogel" van Rolf Petersen. Sinds 1973 werkte hij als freelance acteur op het toneel, bij de film en op televisie. In de jaren zestig kreeg hij vooral bekendheid met de series Stiefbeen en zoon en 't Schaep met de 5 pooten. Beide series worden beloond met de Televizierring.

Sinterklaas
Zijn bekendste rol was als Hoofdpiet bij de intocht van Sinterklaas. Deze rol heeft hij zestien novembermaanden vervuld. In 1984 kreeg hij een conflict met de toenmalige producer Aart Staartjes omdat zijn kleinzoon niet mee mocht als Piet. Hierop besloot hij om na zestien november- en decembermaanden op te stappen.

C.O.C.K
Onder de huidige generatie verwierf hij vooral bekendheid in de televisieserie de Cock, met de kenmerkende spelling C. O. C. K. Daarvoor ontving hij in 2007 het ereburgerschap van Amsterdam en het hierbij behorende ereteken van verdienste. Tevens ontving hij de Bronzen Legpenning, omdat hij in zijn rol als de Amsterdamse rechercheur De Cock het imago van de Amsterdamse politie zo veel goed heeft gedaan.

Lang ziek
Römer won als enige in Nederland drie maal de Gouden Televizier-Ring.
Eind 2010 en begin 2011 lag Römer zeven weken lang in het ziekenhuis met een zware longontsteking. Een deel van deze periode lag hij in coma. Vandaag 17 januari 2012 werd bekend dat Piet Römer is overleden.
Provincie:
Tag(s):