woensdag, 4. april 2012 - 18:35

Actieve aanpak tegengaan leegstand kantoren Zwolle

Zwolle

Ondanks de crisis op de vastgoedmarkt, lijkt de leegstand van kantoren in de gemeente Zwolle zich in 2011 te stabiliseren. Dit blijkt uit de eerste informatie uit de jaarlijkse Zwolse vastgoedmonitor.

Dankzij een aantal maatregelen en een intensieve samenwerking met marktpartijen werkt Zwolle aan een verantwoord kantorenaanbod in de provinciehoofdstad.

Door een beroep te doen op de eigen verantwoordelijkheid en onderling vertrouwen zet de gemeente in op een gezonde kantorenmarkt. Burgemeester en wethouders zien goede kansen om Zwolle als kantorenstad aantrekkelijk te houden.

Leegstandmanagement
Belangrijk instrument hierbij is leegstandmanagement: van bedrijven die nieuwe huisvesting in Zwolle willen, worden de nodige inspanningen verwacht. Zo moet een bedrijf eerst een gedegen leegstandanalyse overleggen om vervolgens samen met de gemeente naar alternatieven te zoeken.

Ook wanneer een bedrijf binnen de stad wil verhuizen en daarmee een leeg kantoor achterlaat, wordt samen naar een oplossing gezocht voor het achter te laten pand. Tot slot onderzoekt de gemeente of een WOZ-fonds kan worden opgericht door en voor Zwolse ondernemers. Hiermee kunnen locaties met een hoge kantorenleegstand een kwaliteitsimpuls krijgen.

Oosterenk en Hanzeland
Eén van de locaties met een hoge kantorenleegstand is Oosterenk. De gemeente legt in haar aanpak al enkele jaren de focus op deze locatie. Door de samenwerking te zoeken met diverse marktpartijen te zoeken, probeert Zwolle een oplossing te vinden voor de leegstand.

Een andere locatie is Hanzeland. De kantorenmarkt hier is de afgelopen jaren weer voorzichtig aangetrokken. De verwachting is dan ook dat de markt hier op lange termijn weer gezond gaat worden. Hanzeland heeft het in zich om een toplocatie te worden, doordat het direct aan het spoor ligt en goed bereikbaar is per auto. Ook de goede kwaliteit van de gebouwen en openbare ruimte werken in het voordeel.
Provincie:
Tag(s):