vrijdag, 14. september 2012 - 18:20

Actievoerders Greenpeace aangehouden bij tankstation

Apeldoorn

In de vroege ochtend van vrijdag 14 september heeft de Apeldoornse politie vier actievoerders van Greenpeace aangehouden nadat deze waren betrapt op het saboteren van een benzinestation van Shell aan de Laan van Mensenrechten.

De politie ontving even na 05:00 uur een melding over een verdachte situatie bij de Shell-pomp aan de Europaweg en ging direct ter plaatse. Daar werd niemand aangetroffen maar toen duidelijk werd om wat voor actie het ging zijn andere politie-eenheden langs de overige Shell-benzinestations in Apeldoorn gereden. Bij de pomp aan de Laan van Mensenrechten werd een auto aangetroffen waar de vier actievoerders inzaten.

In totaal is bij vijf benzinestations in Apeldoorn sprake geweest van het onbruikbaar maken van de pompen, bijvoorbeeld door brandstofslangen aan elkaar te ketenen. De politie onderzoekt nog of de vier aangehouden actievoerders bij al deze pompen zijn geweest.

De aangehouden actievoerders zijn 2 Duitse vrouwen, een Duitse man en een man uit Velp, in leeftijd variërend van 24 tot 40 jaar. In de auto waar zij inzaten zijn diverse materialen aangetroffen die vermoedelijk zijn gebruikt bij de actie, inclusief sleutels van sloten. Hiermee konden bij enkele pompen de sloten snel worden verwijderd. Bij enkele andere pompen heeft de brandweer op verzoek van de politie sloten geforceerd en verwijderd. De auto, de sloten en alle materialen zijn door de politie in beslag genomen. De verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau om te worden verhoord.

De politie maakt proces-verbaal op tegen de vier verdachten. Het Openbaar Ministerie zal een besluit nemen over de verdere afhandeling.
Provincie:
Tag(s):