woensdag, 14. maart 2012 - 20:08

Advocaat veroordeeld voor ontucht met cliënt

Utrecht

Een 40-jarige advocaat is woensdag door de rechtbank in Arnhem, zitting houdend in Utrecht, veroordeeld tot 180 uur werkstraf wegens ontucht met een vrouw die hij bijstond in een echtscheidingsprocedure. De rechtbank achtte bewezen dat de man de borsten van de vrouw heeft gestreeld.

De advocaat werd eveneens verdacht van verkrachting en het dwingen tot ontucht, maar daarvoor zag de rechtbank onvoldoende bewijs. Het feit dat de rechtbank wel bewezen achtte beperkt zich tot één voorval op 8 december 2010. Uit een geluidsopname die de vrouw die dag maakte, blijkt volgens de rechtbank dat er een lacherig sfeer was tussen verdachte en aangeefster. ,,Letterlijk een ongedwongen sfeer’’, aldus de rechtbank.

De advocaat heeft de grens van het toelaatbare overschreden, oordeelde de rechtbank. Zeker een echtscheidingsadvocaat moet zich er altijd van bewust zijn dat hij vaak cliënten bijstaat die zich in een emotioneel moeilijke fase van hun leven bevinden. De rechtbank oordeelde dat de verdachte zijn seksueel geladen privégevoelens eerder had moeten signaleren en vervolgens had moeten onderdrukken, of de vrouw niet meer als advocaat had moeten bijstaan.

Omdat de man grotendeels werd vrijgesproken, werd de eis van de officier van justitie niet gevolgd door de rechtbank. De officier achtte alle feiten bewezen en eiste 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een beroepsverbod. De rechtbank legde 180 uur werkstraf op.
Provincie:
Tag(s):