woensdag, 28. maart 2012 - 20:29

Afspraken met Angola over terugkeer afgewezen asielzoekers

Den Haag

Nederland en Angola hebben nieuwe afspraken gemaakt over het bestrijden van illegale migratie en over de terugkeer van Angolezen uit Nederland. De afspraken zijn vandaag in Luanda, Angola, ondertekend door minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) en de Angolese minister Martins (Binnenlandse Zaken).

Nederland steunt Angolezen die vrijwillig terug gaan, financieel en materieel. Zo kunnen zij met opgeheven hoofd in Angola terugkomen en daar weer een nieuw bestaan opbouwen. Daarvoor kunnen er projecten komen, bijvoorbeeld onderwijsprojecten om vreemdelingen die terugkeren in Angola een opleiding te geven waarmee zij aan de slag kunnen.

Speciale aandacht is er voor de terugkeer van minderjarige Angolese vreemdelingen, en van Angolezen die als kind naar Nederland kwamen maar inmiddels 18 of ouder zijn.

De afspraken gaan onder andere over het verstrekken van reispapieren door Angola, zowel bij vrijwillige als gedwongen terugkeer. Verder ligt de nadruk op de persoonlijke begeleiding (maatwerk) van afgewezen Angolese vreemdelingen bij hun vrijwillige of gedwongen terugkeer. Ook zijn er afspraken gemaakt over de samenwerking tussen de immigratiediensten. Nederland heeft veel kennis over het herkennen van valse reisdocumenten en zal daar trainingen over geven aan Angola.
Provincie:
Tag(s):