zondag, 21. oktober 2012 - 13:23

Afvoer rioolwater Raalte onder controle

Raalte

In Raalte ontstond zondagochtend op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Hondemotsweg een chaos nadat er om nog onbekende oorzaak een explosie had plaatsgevonden. Dit heeft het Waterschap Groot Salland zondag laten weten,

‘Eén van de machinegebouwen is rond 7.50 uur ontploft. De brokstukken van het gebouw liggen wijd verspreid over het gehele terrein. Er is geen elektriciteit op de zuivering meer. Het zuiveringsproces ligt daarom stil’, meldt het waterschap.

Er zijn een aantal hoofdrioolgemalen in de gemeente stilgezet. Dit houdt in dat er geen vies water meer naar de zuivering stroomt. In de riolering wordt het vieze water vastgehouden.

De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend en daar wordt volop onderzoek naar gedaan. De brandweer en de politie zijn ter plaatse. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

‘We gaan ons voorbereiden op het verwijderen van afvalwater uit de riolering met tankwagens. We onderzoeken momenteel waar dit nodig is’, aldus het waterschap.

Tegelijkertijd ligt de focus op het aanleggen van elektriciteit op de zuivering zodat het zuiveringsproces weer kan worden opgestart. Een leiding met rioolwater was gesprongen. Het lek is inmiddels gedicht, er loopt geen vuil water meer op het terrein.

Update 15.00 uur:
'De brandweer heeft metingen uitgevoerd en er zijn geen verontrustende waarden gemeten. Er zijn wel meldingen van stankoverlast', meldt de gemeente zondagmiddag.

De explosie heeft geen gevolgen voor de drinkwatervoorziening. Ook de riolering kan gewoon gebruikt worden, ook nu de rioolwaterzuivering niet werkt.

Op twee plekken gaan vrachtwagens de riolering leegzuigen om te voorkomen dat rioolwater in het oppervlaktewater terechtkomt. Dit gebeurt bij het gemaal in Lemelerveld, het rioolwater wordt afgevoerd naar RWZI Dalfsen, en bij Mariënheem, dit rioolwater wordt afgevoerd naar Heino.

Burgemeester Piet Zoon en dijkgraaf Herman Dijk van het waterschap hebben een bezoek gebracht aan de locatie en daar met betrokkenen gesproken.

Update 19.00 uur:
De afvoer van het rioolwater in Raalte is onder controle. Het Waterschap Groot Salland zuigt op dit moment de riolen regelmatig leeg en voert vuil water met tankauto's af naar de omliggende zuiveringsinstallaties. 'De riolering kan gewoon gebruikt worden', meldt de gemeente Raalte zondagavond.
Provincie:
Tag(s):