maandag, 16. april 2012 - 17:01

Agent betrokken bij dodelijk schietincident niet vervolgd

Amsterdam

De hondengeleider die betrokken was bij het schietincident op 14 mei 2011 op de Weteringschans in Amsterdam zal niet worden vervolgd. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt.

Bij het schietincident kwam de 31-jarige Michael Koomen om het leven. Het OM is na uitgebreid onderzoek door de Rijksrecherche en een reconstructie van het incident tot de conclusie gekomen dat de agent niet verwijtbaar heeft gehandeld.

De in het nauw gedreven agent heeft op 14 mei 2011 vier schoten gelost nadat hij was belaagd door leden van een voetbalclub die een kampioenschap vierden. Een groot gedeelte van de gebeurtenissen is op beveiligingscamera's opgenomen. Deze beelden zijn getoond tijdens de rechtszaak tegen de belagers van de agent.

Gebleken is dat de agent, zijn belagers en zelfs neutrale getuigen allen op bepaalde punten niet juist hebben verklaard. Dit onderstreept dat getuigenverklaringen in dit soort situaties kritisch moeten worden bezien. Voor de in media geuite beschuldiging dat de agent bewust verkeerd zou hebben verklaard ziet het OM echter geen grond.

Omdat op de beelden niet alles zichtbaar was, is onder leiding van de rechter-commissaris een reconstructie gehouden. Dit heeft mede bijgedragen aan het flinke tijdsverloop sinds het incident. Het oordeel van het OM over het handelen van de agent is als volgt.

Kort voor het eerste schot werd de agent vanachter om zijn nek gegrepen en zijn politiebus ingetrokken. In de politiebus kwam hij op een van de mannen terecht terwijl hij door een andere man werd vastgehouden. Ondertussen werd hij herhaaldelijk getrapt door een derde belager.

In deze uiterst benarde positie heeft de agent een waarschuwingsschot willen lossen. Daarbij heeft hij getracht zijn belagers niet te raken. Dit schot heeft echter Michael Koomen dodelijk geraakt. Michael Koomen nam niet deel aan de belaging en probeerde juist de gemoederen te bedaren. Dat dit is gebeurd is van een onbeschrijfelijke tragiek en voelt zeer onrechtvaardig aan. De agent kan hiervan echter geen verwijt worden gemaakt.

Het tweede schot van de agent heeft niemand geraakt. De agent bevond zich daarna nog steeds in dezelfde benarde positie waarbij hij werd vastgehouden en op hem werd ingetrapt. De twee schoten hadden niet tot beëindiging van het geweld geleid.

Onder deze omstandigheden is het begrijpelijk en toegestaan dat de agent probeerde de situatie te keren door gericht op de benen van zijn belagers te schieten. In de dynamiek van het gevecht heeft hij daarbij een man in het bovenbeen geraakt en een in de buikstreek. Deze schoten vonden plaats vanuit een noodweersituatie.

Het OM concludeert dat de agent niet zal worden vervolgd voor zijn handelen.
Provincie:
Tag(s):