woensdag, 1. februari 2012 - 14:20

Agent die man neerschoot op Grote Markt handelde uit noodweer

Den Haag

De Rijksrecherche heeft het onderzoek naar het schieten van een politieagent van politie Haaglanden op de benen van een man op 22 september 2011 op de Grote Markt in Den Haag afgerond.

De man had een mes en dreigde hiermee. Een politieagent schoot twee keer op de benen van de man. Hierbij raakte de man zwaar gewond. Nadat de man geraakt was door een politiekogel stak hij zichzelf meerdere malen in zijn hals.

De man overleed aan zijn verwondingen. Volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft de politieagent gehandeld vanuit noodweer en heeft hij daarom niet strafbaar gehandeld.

Man dreigt op terrassen met mes
Op 22 september 2011 kreeg de politie Haaglanden kort voor 19.00 uur een aantal meldingen dat op de terrassen van de Grote Markt in Den Haag een man met een mes dreigde. Op dat moment waren er vanwege het mooie weer en de koopavond veel mensen aanwezig op de terrassen van de Grote Markt.

Toegesnelde politieagenten zagen een man die wild heen en weer liep en met een mes zwaaide. De man reageerde niet op de eerste politieagenten ter plaatse die hem bevolen om het mes te laten vallen en later ook niet op andere politieagenten.

Ook het gebruik van pepperspray had niet het gewenste resultaat. Een van de aanwezige politieagenten besloot vervolgens om de man in zijn benen te schieten. De man stak zichzelf hierop meerdere malen in zijn hals. Hierop schoot de politieagent nogmaals om zo het steken te doen stoppen. Een omstander werd geraakt door één van de kogels die door een been van de man was gegaan.

Noodweer
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de politieagent gehandeld uit noodweer. Er is volgens de officier van justitie voldoende bewijs dat er sprake was van een acute dreiging.

De afweging van de politieagent om de eerste keer gericht op de benen te schieten en zo een einde te maken aan de dreigende situatie is volgens het OM een afweging die recht doet aan de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit. Ook de beslissing om een tweede maal te schieten op de benen om zo het steken te stoppen was volgens het OM gerechtvaardigd.

De man stak zichzelf herhaaldelijk en met kracht in zijn nek. Hierdoor was de kans groot dat de man zichzelf dusdanig zou verwonden dat hij zou komen te overlijden. Het direct benaderen van de man was, gelet op zijn agressieve gedrag en het feit dat hij een mes had, niet mogelijk.

Doodsoorzaak
Uit het onderzoek is gebleken de man in beide benen door een kogel is geraakt. Volgens de sectie is de man overleden door functieverlies van de vitale organen door massaal bloedverlies. Dit bloedverlies is hoofdzakelijk veroorzaakt door een slagaderlijke bloeding in de linkerknie.
Provincie:
Tag(s):