dinsdag, 4. september 2012 - 17:44

Agent schietincident Hengelo handelde uit noodweer

Zwolle

De agent die in de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 april betrokken was bij een schietincident in Hengelo, wordt niet vervolgd. Een 50-jarige man uit Hengelo raakte zwaar gewond bij het incident en overleed enkele dagen later.

Uit onderzoek van de Rijksrecherche blijkt dat de agent heeft gehandeld uit noodweer.

In de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 april krijgt het team Hengelo van de politie Twente een melding van huiselijk geweld. Ter plaatse wordt de vrouw echter niet aangetroffen. Wel zien de agenten op de parallelweg van de Oldenzaalsestraat een tweetal personen lopen. De agenten vermoeden dat deze personen mogelijk meer weten over de melding. Als de agenten het tweetal aanspreken, blijkt dat één van hen een vuurwapen heeft. Er ontstaat een dreigende situatie waarbij de 50-jarige man een vuurwapen richt op één van de agenten. Vervolgens laadt de man zijn vuurwapen door en richt deze op de andere agent. Na een mondelinge waarschuwing, waar geen gehoor aan gegeven wordt, gebruikt deze agent hierop zijn dienstwapen. De 50-jarige Hengeloër raakt hierbij zwaargewond en wordt overgebracht naar het ziekenhuis. Daar overlijdt hij enkele dagen later.

Volgens het Openbaar Ministerie was de situatie dermate dreigend dat het geweld dat de agent heeft gebruikt, gerechtvaardigd is, omdat hij handelde uit noodweer. Er zal dan ook geen strafrechtelijke vervolging worden ingesteld.
Provincie:
Tag(s):