donderdag, 16. augustus 2012 - 16:43

Airborne luchtlandingen met slotspektakel Gelegerd in Gelderland

Ede

Middeleeuws boogschieten en stokvechten, Romeinse gladiatorengevechten en een echte tijdmachine.

Dit zijn de ingrediënten van de spectaculaire Grande finale van erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland, zaterdag 22 september op de Ginkelse heide in Ede. De jaarlijkse Airborne luchtlandingen met bijna 1000 parachutisten maken deel uit van het programma. Het spektakel begint om 09.30 uur en duurt tot 15.00 uur.

Op zaterdag 23 juni is Gelegerd in Gelderland, het grootste erfgoedfestival van Nederland, van start gegaan. Drie maanden later wordt het uit meer dan 200 activiteiten bestaande festival spectaculair afgesloten op de Ginkelse Heide in Ede. Nog één keer kan het publiek genieten van het militaire verleden van Gelderland. Van de Romeinen tot de Middeleeuwen, van de slag om Grolle tot de dienstplichtigen op de Veluwe. U kunt ook een bezoek brengen aan een echte tijdmachine: de Bandritzer 561. Bezoekers kunnen hierin aan de hand van korte films een tijdreis maken langs verschillende episodes uit de Gelderse militaire geschiedenis.

Natuurlijk ontbreken de jaarlijkse Airborne luchtlandingen niet bij de Grand finale. Het is de 68ste herdenking van de verloren Slag om Arnhem, die begon met geallieerde luchtlandingen op de Ginkelse heide. Net zoals in 1944 springen bijna 1000 para’s boven de Ginkelse Heide, vaak uit originele gevechtsvliegtuigen.
Provincie:
Tag(s):