woensdag, 2. mei 2012 - 21:57 Update: 08-07-2014 0:52

Ajax Eredivisie-kampioen 2011/'12

Amsterdam

(Elf Voetbal) Ajax is officieel landskampioen van het seizoen 2011/'12. In een sfeervolle Amsterdam ArenA werd tegen VVV-Venlo de 31e schaal in de historie van de club in de wacht gesleept: 2-0.

Zeven jaar moesten ze erop wachten, die derde ster op dat roodwitte shirt. In een nog nooit eerder vertoonde ontknoping werd op zondag 15 mei 2011 tegen FC Twente (3-1) de felbegeerde schaal dan eindelijk gepakt. Het zag er dit seizoen lange tijd niet naar uit dat Ajax die titel zou gaan prolongeren, maar een serie van dertien overwinningen op rij zorgde er alsnog voor dat de schaal het komende jaar opnieuw in Amsterdam mag blijven. Dit tot teleurstelling van de overige vijf titelkandidaten uit de top-6 waarover veelal werd gesproken: AZ, FC Twente, Feyenoord, PSV en SC Heerenveen.

VVV-Venlo, dat dit seizoen slechts één uitwedstrijd wist te winnen (op bezoek bij De Graafschap werd het 1-4), was de laatste club die de titel nog naar Feyenoord kon laten gaan. Maar Ajax, dat in de laatste zes speelrondes geen enkele kaart wist te incasseren, kon vertrouwen putten uit het feit dat het sinds zondag 5 februari niet meer verloor in de Eredivisie. Bovendien wisten de Noord-Limburgers in de eerder gespeelde uitwedstrijden tegen de club van hoofdtrainer Frank de Boer, die dit seizoen de minste doelpunten tegen kreeg (235) en het minst vaak buitenspel stond van alle Eredivisie-verenigingen (49), nog nooit te winnen in de Eredivisie.

In de achtste minuut stond Ajax met 1-0 voor tegen VVV-Venlo. Siem de Jong werkte de bal van dichtbij achter voormalig Ajax-doelman Dennis Gentenaar. Dertien minuten na de rust was de confrontatie pas definitief in Amsterdams voordeel beslist. De Jong liet Gentenaar kansloos met een van richting veranderd schot. Net als in de kampioenswedstrijd van vorig seizoen scoorde de 23-jarige middenvelder annex aanvaller twee doelpunten. Zo werd Ajax vanavond officieel kampioen.

Ajax en VVV-Venlo sluiten het seizoen komende zondag af. De hoofdstedelingen met een uitwedstrijd tegen Vitesse, de Venlonaren met een thuisduel met FC Twente.
Categorie:
Tag(s):