donderdag, 16. februari 2012 - 9:27

Ajax supporters weer vrij na ongeregeldheden in de stad

Amsterdam

De politie heeft woensdagavond 76 Ajax supporters aangehouden na ongeregeldheden in de stad. Op bevel van burgemeester Van der Laan werden nog eens 54 Anderlecht supporters naar huis gestuurd, en hield men 12 anderen aan voor voetbal gerelateerde incidenten in de stad.

Rond half tien gisteravond hield de politie op het Marie Heinekenplein 76 Ajax supporters aan. “Wij hadden reden om aan te nemen dat ze uit waren op een confrontatie met de Engelsen”, zegt algemeen commandant Ad Smit. “We troffen onder andere een ploertendoder, traangas, een boksbeugel en een grote hoeveelheid verdovende middelen aan.” De aangehouden supporters werden in bussen vervoerd naar een cellencomplex. In de loop van de nacht zijn ze allemaal gehoord en met een beschikking heengestuurd. Ze zullen uiteindelijk een boete krijgen. Een dergelijke boete kan oplopen tot 600 euro.

Een uur later werd op het Rembrandtplein een groep van 54 Belgen ingesloten. Ze behoren tot de harde kern van Anderlecht. Ze waren van plan zich aan te sluiten bij de Ajax supporters. Op bevel van de burgemeester moesten zij direct de stad verlaten. Als ze dat niet hebben gedaan, worden ze vandaag alsnog aangehouden. In de binnenstad werd een twaalftal personen aangehouden. Smit: “Ook hier ging het om voetbal gerelateerde zaken. Ze werden aangehouden voor openlijke geweldpleging en overtreding van de algemene plaatselijke verordening.” Onder de arrestanten bevonden zich zowel Nederlanders als Engelsen.

De wedstrijd Ajax - Manchester wordt vanavond om zeven uur gespeeld in de ArenA. Burgemeester Van der Laan heeft een veiligheidsrisicogebied aangewezen. De politie mag iedereen in de binnenstad, op de route naar de ArenA en rondom het stadion fouilleren. “Tegen iedere vorm van wangedrag zal door ons streng worden opgetreden”, aldus Smit.

Vanochtend zijn alle Ajax supporters weer in vrijheid gesteld.
Provincie:
Tag(s):