zondag, 29. april 2012 - 16:34 Update: 08-07-2014 0:52

Ajax wint in Enschede, maar mag champagne niet ontkurken

(Elf Voetbal) Ajax heeft de altijd lastige uitwedstrijd tegen FC Twente naar zich toe weten te trekken. De Grolsch Veste vormde het strijdtoneel van de twaalfde opeenvolgende Amsterdamse competitiezege: 1-2.

Zowel FC Twente als Ajax kon vanmiddag teren op een lange ongeslagen reeks in de Eredivisie. FC Twente ging zesmaal op rij niet onderuit, Ajax won maar liefst elf keer. De serie van de Amsterdammers was (en is nog altijd) de langstlopende winstreeks in Europa. Een puntendeling bij Feyenoord - AZ en een zege van Ajax op FC Twente zou de club van coach Frank de Boer vanmiddag tot landskampioen kronen. Als dat scenario zich zou voltrekken, dan zou FC Twente voor de derde keer op rij bij een kampioenswedstrijd betrokken zijn.

Maar het scenario voltooide zich niet, al werd door de hoofdstedelingen wel gezegevierd. Dit omdat Feyenoord - AZ (1-0) niet in een puntendeling eindigde. Derk Boerrigter creëerde het eerste schot van de wedstrijd, maar doelman Nicolay Mihaylov pakte de bal klemvast. Kort daarna stelde ex-Tukker Theo Janssen de Bulgaarse sluitpost op de proef, het werd slechts een corner. FC Twente liet vervolgens wat zien in de persoon van Ola John, die op de paal schoot. De Enschedeërs waren bij vlagen de bovenliggende partij in het eerste halfuur. Ajax kwam nauwelijks aan opbouwen toe. Toch waren het de Amsterdammers die de leiding namen. Mihaylov hinderde Gregory van der Wiel: strafschop. Janssen nam plaats achter de stip en rondde af via de vingertoppen van de 23-jarige keeper: 0-1. Ajax was op dat moment virtueel landskampioen van het seizoen 2011/'12.

Ajax begon vanaf dat moment vol zelfvertrouwen te spelen. Christian Eriksen ondernam een afstandsschot en ook Toby Alderweireld probeerde tot scoren te komen. Een ultieme tackle van aanvoerder Peter Wisgerhof voorkwam echter dat de Belg een duit in het zakje kon doen. Het laatste wapenfeit van de eerste helft betrof een vrije trap van Nacer Chadli.

Siem de Jong en Vurnon Anita probeerden de bevrijdende 0-2 voor hun rekening te nemen. Tevergeefs. Toen bekend werd dat Feyenoord op voorsprong stond tegen AZ, juichte heel de Grolsch Veste. De FC Twente-fans gunden Ajax immers geen kampioensfeest (in Enschede). Een kwartier na rust werd Alderweireld geraakt door een object vanuit het publiek. De 23-jarige centrumverdediger kampte met een bloedende hoofdwond. Na enige minuten verzorging kon hij verder. FC Twente begon daarna aan te zetten en kreeg een enorme kans via Douglas, die zijn omhaal gekeerd zag worden door Kenneth Vermeer. Niet veel later moest Ajax zich alsnog gewonnen geven. Een hoekschop kwam terecht bij Leroy Fer. Het eerste schot van de 22-jarige middenvelder werd geblokt, maar in de tweede instantie poeierde hij de bal achter Vermeer: 1-1. Ajax stond flink onder druk in het laatste kwartier. Zo wist Daley Blind ternauwernood te voorkomen dat Luuk de Jong de bal kon intikken. Een schot van Fer dwarrelde luttele minuten later slechts een meter langs de kruising.

Vreemd genoeg was het toch Ajax dat op 1-2 kwam. Van der Wiel kreeg de bal vanaf een meter of veertien voor zijn voeten en knalde met links in de kruising: 1-2. FC Twente gaf zich op dat moment nog altijd niet gewonnen en kreeg nog een dot van een kans via John. Ajax-aanvoerder Jan Vertonghen haalde de bal net op tijd van de lijn om een doelpunt te voorkomen. Lorenzo Ebecilio had in de laatste minuten de 1-3 op zijn schoen, maar verzuimde zijn naam op het scorebord te zetten. Ondanks dat won Ajax wel.

FC Twente stuit in de 33e en 34e speelronde op respectievelijk SC Heerenveen (thuis) en VVV-Venlo (uit). Ajax mag tegen VVV-Venlo (thuis) en/of Vitesse (uit) proberen om de titel te prolongeren.
Categorie:
Tag(s):