woensdag, 11. april 2012 - 23:39 Update: 08-07-2014 0:53

Ajax zet grote stap richting titelprolongatie

[ELF-Voetbal] Ajax is de enige club uit de top-6 van de Eredivisie die haar midweekse wedstrijd heeft weten te winnen. Tegen een tiental van SC Heerenveen was het al snel beslist: 0-5.

SC Heerenveen - Ajax, een onderonsje tussen de twee efficiëntste ploegen van de Eredivisie. Ajax, dat al vier keer op rij de nul hield, schoot 76 van de 426 doelpogingen raak (17,84 procent), SC Heerenveen 64 van de 361 (17,73 procent). Het betrof tevens een ontmoeting tussen de twee best presterende clubs van het kalenderjaar 2012. Ajax won de laatste acht wedstrijden, SC Heerenveen verloor er slechts één van de laatste elf. Ajax verspeelde na de jaarwisseling één punt meer dan de Friezen. Voor de Amsterdammers stond naast de koppositie van de Eredivisie dus ook de koppositie van het kalenderjaar 2012 op het spel.

Maar wie rekening hield met een spannende titelwedstrijd, kwam bedrogen uit. Al in de derde minuut werd Siem de Jong neergelegd door doelman Brian Vandenbussche, die een rode kaart in ontvangst moest nemen van scheidsrechter Kevin Blom. Theo Janssen schoot de bal met een haperend loopje achter invaller Kristoffer Nordfeldt, die erin was gekomen voor Luciano Narsingh: 0-1. In de negentiende minuut was de wedstrijd al gespeeld. Toen schoot Ismaïl Aissati de bal kiezelhard in het Friese doel. Niet veel later haalde De Jong uit vanaf een meter of twintig. Zijn schot belandde prachtig in de kruising. 'Tien, tien, tien', zo vroegen de meegereisde supporters van de Amsterdammers. Dankzij een blunder van Nordfeldt bepaalde De Jong de ruststand op 0-4.

In de tweede helft, die kon worden afgedaan als een formaliteit, kwam De Jong opnieuw tot scoren. Nordfeldt en Ramon Zomer lieten een voorzet van Daley Blind glippen. De Jong was er als de kippen bij om zijn hattrick te completeren. Het betrof zijn eerste hattrick in de Eredivisie. Aan de kant van Ajax ontsnapte Ricardo van Rhijn wel aan een rode kaart. Blom spaarde de rechtervleugelverdediger na een schouderduw jegens de doorgebroken Viktor Elm. De Jong raakte nog de paal, Kolbeinn Sigthórsson de lat. Zo heeft Ajax vandaag als enige titelkandidaat weten te winnen.
Categorie:
Tag(s):