woensdag, 1. augustus 2012 - 19:13

Alberto Stegeman zorgt dat Belg twee jaar cel krijgt

Utrecht

Een 52-jarige man uit Lubbeek in België is woensdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

De rechtbank oordeelde dat de man schuldig is aan het voorbereiden van het plegen van seksuele handelingen met een jong kind.

De verdachte had op internet een bericht geplaatst waarin hij aangaf op zoek te zijn naar een jong kind dat hij wilde misbruiken. Hierop werd gereageerd door undercoverjournalist Alberto Stegeman. Er ontstond e-mailcontact tussen de twee. Toen Stegeman aangaf dat hij wel een - door de journalist verzonnen - meisje in Duitsland kende, spraken de twee met elkaar af. Tijdens de ontmoeting werden concrete plannen gemaakt voor het misbruik van het kind.

Op 29 december 2011 kwam de man opnieuw naar Nederland met de bedoeling die dag door te rijden naar Duitsland waar hij seks wilde hebben met het kind. De verdachte had die dag een aantal seksartikelen bij zich en een afgesproken geldbedrag. De door Stegeman gealarmeerde politie pakte de man tijdens de tweede ontmoeting op.

De rechtbank vond dat met het voorhanden hebben van de seksattributen en het geld, in combinatie met de inhoud van de e-mailcontacten met Stegeman, voldoende bewijs aanwezig was voor het plegen van voorbereidingshandelingen. Van uitlokking door Stegeman, zoals de advocaat had betoogd, was geen sprake, oordeelde de rechtbank.

Bij zijn handelen heeft verdachte alleen oog gehad voor zijn eigen behoeftebevrediging en zich niet of nauwelijks bekommerd om de gevoelens van het beoogde slachtoffer, aldus de rechtbank.

De Reclassering adviseerde een verplichte behandeling. Omdat de man de Belgische nationaliteit heeft, is dat echter praktisch niet uitvoerbaar. De rechtbank legde dan ook geen verplichte behandeling op en overwoog daarbij dat de man in België inmiddels ook vervolgd wordt, waardoor er wellicht een toekomstige mogelijkheid is om in het kader van een eventueel Belgisch vonnis behandeling te verplichten.
Provincie:
Tag(s):