vrijdag, 13. januari 2012 - 13:28

Alcoholgebruik jongeren in Noordoostpolder zorgelijk

Noordoostpolder

Jongeren in Noordoostpolder drinken meer dan gemiddeld, met name in de dorpen. Dit blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van GGD Flevoland en Intraval, in opdracht van gemeente Noordoostpolder.

Alcohol- en drugsgebruik
Het onderzoek brengt ook het drugsgebruik in kaart. In Noordoostpolder is dit vergelijkbaar met Flevoland en Nederland. Een uitzondering hierop is het harddruggebruik. Dat is iets hoger in de dorpen.

'Binge'-drinken
Het drankgebruik van jeugd en volwassenen in Noordoostpolder ligt hoger dan het gemiddelde in Flevoland. Bij de senioren is dit niet het geval. Binge is het Engelse woord voor braspartij. Binge drinken wil zeggen het drinken van 6 glazen alcohol of meer bij een enkele gelegenheid.

In Emmeloord is het aantal jongeren dat doet aan het zogenaamde 'binge'-drinken toegenomen, maar de gemiddelde alcoholinname is in de dorpen het grootst.

Overlast
Opvallend is dat er weinig overlast wordt ervaren als gevolg van alcoholgebruik. De veiligheidsbeleving van inwoners van Noordoostpolder is relatief hoog. Drugsoverlast scoort hoger, met name in de wijken waar volgens jongeren de handel in drugs het meest voorkomt.


Op basis van het onderzoek bepaalt de gemeente de inzet die nodig is voor verslavingsbeleid en de integrale aanpak rondom alcohol en drugs.
Provincie:
Tag(s):