woensdag, 18. juli 2012 - 18:13

'Alle opties open' bij het zoeken naar de daders aanslag Waalre

Waalre

Het is nog niet duidelijk wie er achter de aanslag op het gemeentehuis in Waalre zit. De officier van Justitie Jolande Vermeulen houdt met alle mogelijkheden rekening, zo meldt omroep Brabant. Ze gaat niet in op geruchten uit het dorp.

Alle opties open
Vermeulen: 'Het is verschrikkelijk en onacceptabel wat hier gebeurd is. We hebben een Team Grootschalig Onderzoek opgericht en zullen er alles aan doen om de daders op te pakken. Op dit moment houden we alle opties open. We onderzoeken alle mogelijkheden die er zijn.'

Onenigheid over nieuw bestemmingsplan
Meerdere dorpsbewoners achten het mogelijk dat de bewoners van het woonwagenkamp aan de Broekweg achter de aanslag op het gemeentehuis zitten. De reden zou gezocht kunnen worden in onenigheid met de burgemeester over een nieuw bestemmingsplan voor het woonwagenkamp.
In het bestemmingsplan stond onder andere dat er geen bedrijven meer op het kamp mochten zijn. Nu is er een autohandel gevestigd.

Op Twitter liet Burgemeester Henri de Wijkerslooth enkele weken geleden nog weten dat de woonwagenkampbewoners het niet eens waren met de plannen. De dag erna viel de FIOD binnen bij het kamp op zoek naar grondstoffen voor de fabricatie van drugs.

Politie bewaakt woning burgemeester
De woning van de burgemeester van Waalre, Henri de Wijkerslooth, wordt sinds de aanslag op het gemeentehuis door de politie bewaakt. Het zou gaan om een 'standaardprocedure' bij dit soort incidenten. De burgemeester is nog op vakantie in Italië, maar zal zo snel mogelijk naar huis terugkomen.

Ondermijning rechtstaat
Tijdens een persconferentie woensdag zei locoburgemeester Ton Benouvrié dat de brand in het gemeentehuis van Waalre 'een ondermijning is van de rechtstaat'. Er is volgens hem geen enkele reden die deze daad kan rechtvaardigen. 'Het is buitenproportioneel en onaanvaardbaar.

Brand gemeentehuis 'doelbewuste aanslag'

In de nacht van dinsdag op woensdag reden rond 03.00 uur twee personenauto's tegen de ingang van het het gemeentehuis aan, waarna het pand en de auto's in brand vlogen. De politie spreekt van een 'doelbewuste aanslag'.

Toen de brandweer arriveerde sloegen de vlammen al uit het monumentale gemeentehuis. De brandweer kreeg assistentie van omliggende brandweerkorpsen om het vuur te bestrijden. Bij de brand is niemand gewond geraakt. Het gemeentehuis van het Brabantse dorp Waalre brandde volledig af.
Provincie:
Tag(s):