woensdag, 4. juli 2012 - 19:30

Alternatief bezuinigingsplan openbaar vervoer

Delfzijl

De gemeente Delfzijl komt met een alternatief bezuinigingsplan voor het openbaar vervoer.

Het OV-Bureau wil € 450.000,- besparen, onder andere door één van beide servicebussen die in de gemeente rijdt te schrappen. De servicebussen zijn echter een succes, ze voorzien in een grote vervoersbehoefte en zijn belangrijk vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gezien. De gemeente stelt het OV-Bureau voor dezelfde bezuinigingen te realiseren met een aantal kleine aanpassingen in de dienstregelingen van Qbuzz en Servicebus.

Aanpassingen
In het voorstel van de gemeente komt het traject van Qbuzz lijn 140 tussen Fivelcollege en station buiten de spits te vervallen. De route van de Servicebus wordt aangepast zodat die op dit traject voor vervanging zorgt. Op deze manier vervalt de dubbele dienst die er nu is in de wijk Noord en dat levert een grote besparing op. Verder is het voorstel om een aantal onrendabele ritten van de Servicebus te laten vervallen en op zondag elk uur te rijden in plaats van elk half uur.

Besparing vrijwel gelijk
De gemeente sluit aan bij het plan van het OV-Bureau om lijn 140 elk uur te laten rijden in plaats van elk half uur. Samen met de in het gemeentelijk plan genoemde maatregelen levert dit bijna de gewenste besparing op, er resteert nog een bedrag van € 11.000,-. Het voorstel is ambtelijk al met het OV-Bureau besproken, dat rekent het voorstel door en komt met een reactie.
Provincie:
Tag(s):