woensdag, 24. oktober 2012 - 11:16

AMC doorstaat internationale toets patiëntveiligheid

Amsterdam

Het Academisch Medisch Centrum heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een zeer zware internationale toets doorstaan op het gebied van zorgkwaliteit en patiëntveiligheid. Op meer dan 1200 verschillende aspecten is het AMC goed beoordeeld.

Met het oog op deze toets heeft het AMC ruim twee jaar lang alle processen die met zorgkwaliteit en patiëntveiligheid te maken hebben, geïnventariseerd, onderzocht en waar nodig verbeterd. Het ging daarbij om uiteenlopende onderwerpen als medicatieveiligheid, correcte identificatie van patiënten en beperking van het risico op ziekenhuisinfecties.

Ook allerlei logistieke en organisatorische processen werden onder de loep genomen. In juni en oktober werden deze inspanningen beoordeeld tijdens een zeven dagen durende inspectie door de Joint Commission International (JCI). Deze WHO-erkende organisatie heeft de meest toonaangevende zorginstellingen in de wereld getoetst. De JCI-standaarden richten zich vooral op zorgkwaliteit en patiëntveiligheid.

Volgens JCI heeft het AMC zijn zaken goed op orde. In Nederland is het AMC de eerste instelling die deze toets heeft ondergaan. Slechts twee procent van de al geaccrediteerde ziekenhuizen hebben dit in een keer behaald. Uiteindelijk is het AMC op meer dan twaalfhonderd punten beoordeeld. Drie jaar na de accreditatie zal JCI bekijken of het AMC deze kwaliteit heeft weten vast te houden. De JCI-accreditatie is een internationale kwaliteitserkenning. Met het Gold Seal of Approval op het gebied van kwaliteit en patiëntveiligheid schaart het AMC zich in de rij van toonaangevende zorginstellingen in de wereld.

In Nederland zijn veel ziekenhuizen geaccrediteerd door het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Het AMC koos welbewust voor de zwaardere internationale accreditatie door JCI. Deze neemt de patiënt en de patiëntveiligheid als uitgangspunt, terwijl het NIAZ meer uitgaat van regels en procedures.

‘Dit is een belangrijke stap voor het AMC’, zegt Marcel Levi, voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC, ‘en misschien wel voor alle Nederlandse ziekenhuizen. Het is een nieuwe manier om heel kritisch te kijken naar zorgkwaliteit en patiëntveiligheid. De JCI-inspectie licht de hele organisatie door, tot op de vierkante millimeter en alles moet piekfijn in orde zijn. Het is fantastisch dat alle AMC-medewerkers deze enorme inspanning hebben geleverd en zo de accreditatie tot een succes hebben gemaakt.’

Kenmerkend voor JCI is de tracer-methodiek, waarbij de inspecteurs het spoor - een trace — volgen dat een patiënt op zijn of haar weg door de organisatie aflegt: vanaf de telefonische aanmelding, aan de balie, tot en met de opname en het hele proces daarna. Met deze methode onderzoekt JCI of er goede afspraken zijn gemaakt en of die ook nagekomen worden, en of processen op elkaar aansluiten. Allemaal met de kwaliteit en de veiligheid voor patiënten, bezoekers en medewerkers in het achterhoofd
Provincie:
Tag(s):