dinsdag, 4. december 2012 - 12:01

Anika Luteijn en Jerina Pladdet gekozen als beschermvrouwen Sluiskiltunnel

Sluiskil

Het publiek heeft Anika Luteijn uit Axel verkozen tot beschermvrouwe van de noordbuis van de Sluiskiltunnel. Met 48 punten bleef ze de nummer twee, Evelien de Visser (44 punten), ruim voor.

De jury, voorgezeten door Commissaris van de Koningin Karla Peijs koos voor Jerina Pladdet uit Hoek. Zij wordt beschermvrouwe van de zuidelijke tunnelbuis. Beide dames zijn uiteraard op 17 januari aanwezig, als de tunnelboormachine wordt gezegend en gedoopt.

De afgelopen vijf weken streden zes dames in een wekelijks televisieprogramma om de titel van beschermvrouwe voor de Sluiskiltunnel. Zij lieten daarin zien hoe goed ze met een champagnefles kunnen dopen, dat ze de boorploeg kunnen trakteren op Kaffee und Kuchen, wat ze afweten van de tunnelboormachine en St. Barbara, de beschermheilige van de tunnelbouwers. Via de website van de PZC stemde het publiek elke week op zijn of haar favoriet. En dat gebeurde massaal: 9812 stemmen kwamen binnen. Anika kreeg de meeste en werd daarmee beschermvrouwe voor de noordbuis van de Sluiskiltunnel.

Eindstand publieksstemming
Elke week kreeg de weekwinnaar van de publieksstemming 10 punten, de nummer 2 er 9, en zo voorts. Na vijf stemweken is de einduitslag als volgt:
1. Anika Luteijn
2. Evelien de Visser 3. Pascal Dallinga
4. Jerina Pladdet
5. Riekje Toorenaar 6. Dianna Lauwereijs

Juryoordeel
48 punten 44 punten 40 punten 38 punten 29 punten 26 punten
Een deskundige jury, bestaande uit Karla Peijs, Commissaris van de Koningin, Tin Buis, directeur BV KKS, Bernd Otten, Manager Boorproces en Adri de Bruijne, voorzitter Dorpsraad Sluiskil én bakker, koos Jerina Pladdet als beschermvrouwe voor de zuidbuis. De jury koos haar vanwege een goede speech bij het dopen, de wijze waarop zij Sint Barbara had geschilderd en de lekkere en mooie tunneltaart die zij voor de boorploeg had gebakken.

Uitslag op internet en TV
In de zesde en laatste aflevering wordt teruggeblikt op de verrichtingen van de dames en worden de winnaressen in het zonnetje gezet. De aflevering is vanaf vandaag (de naamdag van de Heilige Barbara) te zien via www.boorzoektvrouw.nl en www.pzc.nl en op dinsdagavond op TV via CTV (om 19.30, 20.20 en 23.30 uur).

Achtergrond
Maar liefst 43 vrouwen reageerden op de oproep van de Sluiskiltunnel om zich aan te melden als beschermvrouwe van de tunnelboorploeg. De beschermvrouwe is de vervangster van de Heilige Barbara op aarde en steunt de boorploeg bij hun zware werk onder de grond. Een pittige dame die een boorploeg een hart onder de riem kan steken. Uit alle inzendingen werden Evelien de Visser uit IJzendijke, Pascal Dallinga uit Sluiskil, Anika Luteijn uit Axel, Jerina Pladdet uit Hoek, Riekje Toorenaar uit Retranchement en Dianna Lauwereijs uit Hulst geselecteerd. Zij gingen de strijd met elkaar aan.
Provincie:
Tag(s):