maandag, 26. november 2012 - 11:16

Apeldoornse ondernemer aangehouden als hoofdverdachte in witwasonderzoek

Apeldoorn

De politie heeft vrijdag 23 november de hoofdverdachte in een omvangrijk witwasonderzoek aangehouden. De man, een 43-jarige ondernemer uit Apeldoorn, wordt ervan verdacht illegaal verdiend geld in het legale circuit te hebben gebracht.

Zijn bedrijfsleider, een 49-jarige Apeldoorner, is zondag 25 november aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het witwassen.

Verdachte geldstromen
Aanleiding voor dit grote witwasonderzoek is het feit dat de politie twee keer, in 2011 en begin 2012, partijen cocaïne onderschepte verstopt in ladingen ananassen. Het fruit was beide keren op weg naar of al aangekomen bij het bedrijf van de 43-jarige ondernemer. De mogelijke betrokkenheid van de Apeldoorner bij de drugsimport werd nader onderzocht door de recherche, maar niet aangetoond. Aanhoudingen bleven uit.

De vangsten waren voor de recherche wel aanleiding om de financiën van de ondernemer nader te onderzoeken. Uit dit onderzoek bleek dat sinds 2007 sprake is van verdachte geldstromen. Van enkele miljoenen euro's is de herkomst onduidelijk.

Zoekingen
Op 17 juni werden in een bedrijfspand en een woning van de ondernemer zoekingen verricht en is boekhouding in beslag genomen. Het rechercheteam heeft zich sindsdien gericht op het onderzoeken van de in beslag genomen boekhouding. Ook zijn vele getuigen gehoord.

Aanhoudingen
De 43-jarige ondernemer is vrijdagochtend op het politiebureau aangehouden. Zijn bedrijfsleider, een 49-jarige man uit Apeldoorn, is zondag op het politiebureau aangehouden. Beide mannen zijn ingesloten voor nader verhoor. De hoofdverdachte wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De voorgeleiding van de bedrijfsleider vindt woensdag plaats.

Op 1 oktober vond de eerste aanhouding in dit onderzoek plaats. Een 53-jarige man uit Laren (NH) werd toen aangehouden. In zijn woning werd administratie in beslag genomen. Ook deze man wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen. De man is uitgebreid verhoord en na enkele dagen heengezonden.

Goederen en panden in beslag genomen
In dit witwasonderzoek zijn de nodige goederen en panden in beslag genomen. In juni zijn rondom de zoekingen meerdere luxe eigendommen van de ondernemer in beslag genomen, waaronder een Audi A8, een oldtimer, een groot geldbedrag (aangetroffen in een kluis achterin de Audi), acht horloges, een muntenverzameling, een heteluchtballon en een Porsche.

Ook is in juni beslag gelegd op panden en onroerend goed van de verdachte. Het gaat hierbij om de woning, het bedrijfspand, een appartement in Apeldoorn en een bosperceel.

Op sommige goederen en panden, zoals bedrijfswagens en -panden, is een beslag gelegd waarbij de goederen en panden nog wel mogen worden gebruikt. Zo konden de legale bedrijfsactiviteiten, waar tientallen medewerkers bij betrokken zijn, doorgaan, terwijl het politieonderzoek gaande is.

Nieuwe inbeslagnames
Op 21 november is beslag gelegd op de inventaris van een door de ondernemer gefinancierd restaurant aan de Van Kinsbergenstraat in Apeldoorn. Op vrijdag 23 november is nog een auto (een Chrysler Voyager) in beslag genomen.

De Apeldoornse ondernemer en zijn bedrijfsleider worden de komende dagen uitgebreid verhoord. De recherche zal daarna naar verwachting nog enkele maanden bezig zijn met de afronding van dit onderzoek. Daarna wordt het dossier ter beoordeling overgedragen aan het Openbaar Ministerie.
Provincie:
Tag(s):